Арабските племена в Северна Сирия заплашили да спрат настъплението си към Ракка, съобщи EADaily. В своето видеообръщение лидерите на племената поискали от западната коалиция да установят над тях безполетна зона, за да прекратят бомбардировките на турската авиация.
Ден по-рано за спиране настъплението към Ракка заявили от кюрдската YPG, която е ударната сила на коалицията „Сирийски демократични сили”, настъпваща с поддръжката на САЩ и нейните съюзници. Те искат категорични гаранции от САЩ.
 

„Ако САЩ и коалицията или прессекретарят на Държавния департамент могат само да кажат „Ние сме загрижени, на нас ни е тъжно!”, за нас това не е приемливо. Ние не приемаме такава реакция. Това означава, че те са съгласни с това, което се върши против нас” – заявила Насрин Адуллла, командир на женските формирования на YPJ.
 
„Военната акция на Турция против кюрдите показва, че Турция може да бъде съюзник, но не и партньор. Дойде време за стратегическо преразглеждане на политиката на САЩ” – написал в Twitter директорът на американския Съвет по чуждестранни отношения Ричард Хаас.
 
Мястото на турския авиоудар в планината Ксеречос в Северна Сирия оЩе същия ден е посетено от представител на американските въоръжени сили, в района долетели два бойни вертолета на САЩ. С това реакцията на САЩ приключила.
 
YPG вече започна да отмъщава на Турция – по последни данни на Syrian civil war map кюрдите за няколко дни унищожили на границата 4 турски танка и 5 войници.
 
Превод и редакция: БЛИЦ