Едно от първите неща, които новото турско правителство ще направи, е да подсили семейството, като го защити от "отклоняващи се от нормата тенденции", заяви турският президент Реджеп Тайип Ердоган, като добави, че за тази цел правителството ще внесе конституционни изменения, съобщава в. "Хюриет дейли нюз", цитирано от БТА

Новият кабинет на Турция  беше свикан на заседание снощи под ръководството на президента Ердоган, за да обсъди настоящата икономическа ситуация и политически въпроси и стъпките които ще бъдат предприети в предстоящия период.

"Обърнете внимание на тези две думи: стабилност и доверие. Ние ще изградим "Века на Турция" със стабилност и доверие", заяви турският президент на медиен брифинг след заседанието.

"Аз казвам още едно нещо: Ние ще предприемем всички стъпки, включително основаване на Банка за семейството и младежта, за да защитим семейството като гръбначен стълб на нашето общество срещу отклоняващи се от нормата тенденции", добави той.

Ердоган каза още, че предстои внасяне на предложение за конституционни промени в парламента, което неговата Партия на справедливостта и развитието (ПСР) е изготвила преди изборите. 

Предложението на ПСР се отнася до промяна в член 41, за да се предефинира съставът на семейството, като се подчертае, че то е резултат от брак между мъж и жена, за да се избегнат бъдещи опити за разрешаване на еднополови бракове в Турция, посочва изданието.

ПСР и основният й политически съюзник - Партията на националистическото действие (ПНД), получиха 323 места в парламента след изборите на 14 май. Те се нуждаят от още най-малко 40 гласа, за да свикат референдум относно конституционните промени. 

Ердоган също така изброи приоритетите на неговото правителство в решаването на проблемите в засегнатите от земетресенията райони, включително строеж на нови постоянни жилища, намаляване на инфлацията, решаване на икономическите проблеми и продължаване на инвестициите в здравеопазването и образованието.

Целта да бъдем една от първите десет икономики в света изисква да работим и произвеждаме повече", каза още Ердоган, като подчерта, че членовете на новото му правителство имат необходимите квалификации да бъдат сред архитектите на "Века на Турция", като същевременно призна, че работата на кабинета няма да е лесна.

Припомняйки, че лекуването на раните от февруарските земетресения ще продължи да бъде на първо място в дневния ред на правителството и че в рамките на една година ще бъдат предоставени 319 000 жилища на пострадалите от земетресенията, Ердоган каза: "Ще направим така, че нашите градове в зоната на земетресенията да бъдат по-живи от преди в икономическо, търговско, социално и културно отношение".