От Брюксел категорични, че Брекзит не съществува преди Лондон да го поиска официално. БГНЕС съобщи, че главите на 27 страни от ЕС с изключение на Великобритания са провели кратко, неформално събиране на върха, на което е било взето решение „че няма да започнат преговори със страната преди тя да обяви официално, че излиза“.
След въпросната среща от Европейския съвет обявиха, че отново се потвърждава позицията към Великобритания, че тя „няма да може да запази достъпа си до единния пазар без да спазва „четирите свободи” – свободата на придвижване на стоки, услуги, капитал и работна сила“.
Освен това, лидерите са категорични, че Съветът на ЕС ще осъществява политически контрол върху процеса на Брекзит, а Европейската комисия ще води преговори с Великобритяния  от името на ЕС.


Съвсем наскоро пък британският премиер Тереза Мей говори по темата Брекзит, като заяви, че "британската икономика ще пострада от решението за напускане на EС въпреки признаците в икономическите данни, че отражението няма да е толкова сериозно, колкото предвиждат някои.
Предстоят ни трудни времена, заяви Мей. Видяхме, че данните дават противоречиви сигнали
за ситуацията в икономиката в настоящия момент".

Коментарите на британския премиер дойдоха на фона на многохилядните протести в Лондон и други британски градове срещу намерението на Великобритания да излезе от Европейския съюз. Хората за пореден път поискаха нов референдум за членството в ЕС.

В първия референдум на 23 юни 52 на сто от британците гласуваха за излизане от ЕС при избирателна активност от 72 на сто. Мей обаче коментира, че не възнамерява да свиква втори референдум, тъй като волята на избирателите трябва да бъде изпълнена.