След продължили над 7 часа преговори финансовите министри от ЕС постигнаха компромис и договориха пакет за 540 млрд. евро, който трябва да помогне на ЕС да се справи с разразилата се криза с коронавируса, известен като COVID-19.


Основна ще е ролята на Европейския стабилизационен механизъм, а спешни заеми ще могат да се отпускат без икономически условия, каквито най-тежко засегнати държави като Италия не биха могли да изпълнят. Формално договореното изявление не споменава общ дълг и различията между държавите остават по въпроса дали трябва да има такъв.

Решението отне седмици, като разпали напрежението между Италия, Испания и Франция (днес най-засегнатите от коронавируса държави) и Германия, Нидерландия, Австрия и Финландия; втората група отказваше да допусне емитирането на общ дълг.

Отлагането на решението - след като точно преди две седмици евролидерите прехвърлиха на еврогрупата (финансовите министри на еврозоната) изготвянето на работещ план - породи критики към ЕС и неспособността му да намира решения при кризи и да проявява солидарност към държавите, пострадали най-сериозно от кризата с коронавируса.

Телеконферентната среща еврогрупата във вторник завърши с провал, но за днес бе насрочена нова за 18 ч. българско време.

Какво е договорено

Сега компромисът включва използването на Европейския стабилизационен механизъм - спасителния фонд на еврозоната, създаден в началото на миналото десетилетие - за отпускане на до 240 млрд. евро. Според договорения документ, цитиран от "Ройтерс" и "Ел паис", средствата "ще са достъпни, докато приключи кризата с COVID-19". След това страните от еврозоната ще трябва да се посветят на укрепване на икономическите си и финансови показатели.

Този език предполага, че достъпът до извънредно финансиране няма да изисква държавите, които се нуждаят от него, да отговарят на определени макроикономически условия, каквото изискваше имаше Нидерландия.

Отделно в предложенията е записан общ осигурителен фонд за 100 млрд. евро за субсидиране на заплати така, че компаниите да могат да съкращават работно време (и заплати за, за да се справят с новата финансова ситуация), но не и служители. Инструмент на Европейската инвестиционна банка ще предоставя ликвидност на компаниите на стойност до 200 млрд. евро.

Европа договори "най-важния икономически план" в историята си, каза френският финансов министър Брюно льо Мер. С днешното решение фискалният отговор, който ЕС дава на кризата, възлиза на 3.2 трлн. евро, без аналог в света, отбелязва "Ройтерс".

Ябълката на раздора - т. нар. "коронаоблигации" (общ дълг) обаче не се споменава. Решението се оставя в ръцете на лидерите от ЕС, като вместо този термин се използва терминът "иновативни финансови инструменти". Тази интерпретация, споделена от източници на "Ройтерс" и "Блумбърг", бе повторена от Льо Мер, който описа случилото се тази вечер като "голямо победа за Франция". Председателят на еврогрупата, португалецът Марио Сентено, обаче призна, че все още една част от държавите подкрепят тази стъпка, а други - не. Според "Ел паис" тези "финансови инструменти" са по-скоро свързани с бъдещия фонд за възстановяване на ЕС, за който евролидерите трябва да вземат решение.

Големият противник на общия дълг бе Нидерландия, против идеята бе и Германия, а канцлерът Ангела Меркел подчерта вчера, че тази позиция няма да се промени. Източници на "Ройтерс" обаче съобщиха преди началото на срещата, че именно Берлин и Париж са оказали натиск върху Хага, за да бъде приет пакетът от мерки въпреки концептуалните различия между фискално консервативния север и натрупалия сериозен дълг юг. В телефонен разговор Меркел убедила холандския си колега Марк Рюте да спре да блокира сделката, защото целта ѝ е да помогне на правителствата, компаниите и обществата в страните от ЕС да се справят с очакваната дълбока рецесия тази година, обясняват източниците.

"Отне ни 16 часа и половина срещи и още много часове подготовка, но го направихме," каза Сентено, който по-рано днес обяви, че страните са "много близо" до компромис.

"Усещането в Германия е, че всички са се показали достатъчно пред аудиторията в страните с. Време е да се обединим," цитира "Ройтерс" високопоставен представител на ЕС в Брюксел.