Европейският съюз отказа да подкрепи проекторешението на Организацията за забрана на химическите оръжия по случая със Сергей Скрипал поради липсата на отговори от страна на Русия. В позицията на Брюксел се казва, че блокът изразява съжаление от липсата на реакцията от Русия, след като британските служби са поискали отговори от тях – как веществото „Новичок“ се е озовало на британска земя.

Освен това Европейският съюз изрази пълното си доверие на британското разследване по случая „Скрипал“, който предизвика дипломатическа криза. От Москва продължават да отричат участие в опита за убийство на Скрипал и неговата 33-годишна дъщеря Юлия.

Британската делегация на специалната среща на Организацията за забрана на химическите оръжия в Хага определи като „перверзия“ предложеното от Русия общо разследване. Учените от британската лаборатория за биологически и химически оръжия обявиха, че при нападението срещу Скрипал е използвано вещество от категорията на „Новичок“, но въпреки това няма доказателства, че Русия стои зад покушението.

Германското правителство продължава да споделя позицията на Великобритания, че вероятно Русия е отговорна за отравянето на бившия двоен агент Сергей Скрипал. Това беше заявено, след като вчера ръководителят на британски военноизследователски център заяви, че не е в състояние да каже дали нервопаралитичното вещество е руско производство.