Това видео е заснето през изминалите дни в малкия американски град Вефил в окръг Клермонт в щата Охайо.

Стопанинът на дома, в който е била монтирана камерата за наблюдение, Тим Уокър заедно със своята дъщеря Керълайн късно вечерта излезли на улицата, за да изпратят контейнера с боклука на събирателната площадка, а и да подишат чист въздух преди сън. 

В един момент тъмното небе било озарено от загадъчна светлина. Мъжът с момичето в недоумение се спрели на едно място. Както после ще разказва Керълайн на журналистите на местния телевизионен канал Fox19, това е било много удивително и страшно. 

Защото нощта изведнъж се е превърнала в ден, дори и само за няколко секунди, докато траела светкавицата. Но какво е това - все още никой не знае. 

Баща ѝ добавя, че взривът на светлина е приличал на взрив в небето, резултат от употребата на някакво оръжие. 

Уокър е служил в армията и знае за какво става на въпрос. Но в дадения случай, казва той, не се е чул никакъв звук, дори и най-малкият, който обикновено се появява при избухване на експлозиви. 

При това ярката светлина била разноцветна, тя повече приличала на мощна заря, макар и беззвучна.  


 

Камерата е заснела виолетови, червени и оранжеви светлини, които осветяват пространството около пътя, по който вървят колите. 

Обективът ѝ обаче не е бил насочен към небето, а именно так се е случвало самото действие на загадъчното явление. И то е било пленително - ярко на половината небе, разноцветно и... тихо. 

Полицията във Вефил потвърди, че загадъчните светлини в небето са били наблюдавани от много жители на градчето, някои след това са звънели в участъка са питали, дали полицията не знае какво е това. Там обаче не знаели. 

Някои предполагат, че това е гръм и мълнии, но навън е било много студено, а гръмотевиците през зимата са изключителна рядкост. 

Електрическата компания Duke Energy съобщи на журналистите на Fox19, че точно в този момент са регистрирали проблеми с подаването на електроенергия. Но при това никакви проблеми с оборудването не са били открити. 

Потребителите в социалната мрежа Фейсбук, където са качени видеото с феномена и разказа на Уокър, предположиха, че това е дело или на извънземните, или е работа на така наречения "Син лъч" - проект на правителството на САЩ и НАСА за управляване на съзнанието на огромни маси хора.

Blue Beam може да предизвиква неконтролируема паника или, обратно, еуфория. Независимите изследователи предполагат, че именно "Синият лъч" е бил използван от Вашингтон по време на встъпването в длъжност на Барак Обама, когато на идването в Белия дом на чернокожия президент бурно се радваха всички граждани, дори онези, които са били ярки противници на неговото избиране. 

Смята се, че по онова време просто "Синият лъч" е бил подложен на полеви изпитания, а като цяло този проект е създаден за мистификацията на планетарни катаклизми, да кажем нападение на пришълци, пришествието на Месията и така нататък. 

Истинските сили на създателите на "Синия лъч" не са известни, но неговата локална употреба, твърдят конспиролозите, е засичана по целия свят все по-често и все по-често. Сякаш господарите на света се готвят да използват това психотронно  оръжие в планетарен мащаб. Превод и редакция: БЛИЦ