През първия ден Гърция, в който отвори портите си към туризма, бяха проведени са 5889 теста за К-19, като резултатите за 3,611 излизат до момента. От тях 11 са били положителни, според репортаж на телевизия ERT1 в петък.

Здравните власти наричат ​​тези случаи на коронавирус „внесени“, а заразените лица преминават в карантина.

Но какво се случва, ако имате К-19, докато сте на почивка в Гърция? Според насоките, издадени от Националната организация за обществено здраве (EODY) и здравното министерство, се прилагат следните процедури:

– След като посетителят се почувства зле, той уведомява управителя на хотела, който от своя страна уведомява лекуващия лекар (в големите хотели), лекаря по местоназначение или ако лекарят не е на разположение, посетителят е назначен в здравно заведение, в което ще да бъде прехвърлен.

– Ако пациентът се нуждае от незабавна спешна помощ, той / тя ще бъде прехвърлен в най-близкото здравно заведение като „предполагаем пациент с Covid-19“. Ако случаят е сериозен и здравният център не е в състояние да се справи с инцидента, пациентът ще бъде прехвърлен чрез линейка за спешна помощ по въздух, море или суша до най-близкия лечебен център.

– Ако симптомите са леки, ще се проведе изследване на К-19.

– След тестване пациент с леки симптоми трябва да остане в стаята си, докато резултатите не излязат. През този период не се допуска контакт с персонала на хотела. Ако това е абсолютно необходимо, един член на хотелския персонал ще бъде назначен изключително за тази стая.

– Ако резултатът от теста е положителен, здравният мениджър на хотела официално ще докладва инцидента пред EODY на 24-часовата си гореща линия (1135) и ще го включи в регистъра на EODY. След това пациентът ще трябва да се изолира като потвърден случай на К-19 в специален карантинен хотел или да бъде преведен в определено болнично отделение, ако симптомите са тежки.

– Ако резултатът е отрицателен, ще бъде извикан лекарят за хотела или дестинацията за лечение и инструкции.

– Всички зони на използвания хотел ще бъдат дезинфекцирани съгласно специфични правила на EODY.

– Всеки, който придружава заразеното лице (член на семейството, партньор, приятел), ще бъде задължен да предоставя информация за неговите дейности, да носи маска по всяко време и да спазва хигиенните правила.

Какво става, ако човек влезе в близък контакт с потвърден случай на К-19:

Насоките на EODY казват, че ако гостът или служителят на хотела е влязъл в контакт с потвърден превозвач на К-19, от тях ще се изисква да се самоизолират, да не използват обществени услуги, да се хранят в стаята си и да следват описаната по-горе процедура за тестване.

И накрая, пътуващите се съветват да мият ръцете си често, да не докосват лицето си, да носят маска, когато е необходимо, да поддържат социално дистанциране и да бъдат нащрек за новини за пандемията.

Горните указания се издават от Националната организация за обществено здраве (EODY) и подлежат на промяна в зависимост от хода на пандемията на коронавирус.