Държавните глави на 9 страни от Централна и Източна Европа подкрепят членството на Украйна в НАТО.

Това се обсъжда в съвместно изявление на деветимата президенти, публикувано на сайта на президента на Литва, предава УНИАН.

Президентите на страните от Централна и Източна Европа заявиха, че са посетили Киев по време на войната и са видели от първа ръка последиците от руската агресия и затова не могат да мълчат пред лицето на грубото нарушение на международното право от Руската федерация.

„Ние отново заявяваме подкрепата си за суверенитета и териториалната цялост на Украйна. Ние не признаваме и няма да признаем опитите на Русия да анексира украинска територия. Ние твърдо подкрепяме решението на срещата на върха на НАТО в Букурещ от 2008 г. относно бъдещото членство на Украйна“, каза още той. каза изявление.

Те отбелязаха още, че всички, които извършват престъпления и проявяват агресия, трябва да бъдат подведени под отговорност.

„Ние подкрепяме Украйна в нейната защита срещу руската инвазия, изискваме Русия незабавно да се оттегли от всички окупирани територии и призоваваме съюзниците значително да увеличат военната си подкрепа за Украйна“, се казва в изявлението.

Това изявление беше подписано от президента на Чехия Милош Земан, президента на Естония Алар Карис, президента на Латвия Егилс Левитс, президента на Литва Гитанас Науседа, президента на Северна Македония Стево Пендаровски, президента на Черна гора Мило Джуканович, президента на Полша Анджей Дуда, президента на Румъния Клаус Йоханис и президента на Словакия Зузана Чапутова.

Превод: БЛИЦ