Общата военна помощ, предоставена от Европейския съюз и неговите държави-членки на Украйна, достига 8 милиарда евро, или около 45% от размера на помощта, която Киев получава от САЩ.

Това съобщи върховният представител на Европейския съюз (ЕС) Жозеп Борел на пресконференция след срещата на външните министри на страните от ЕС.

"Не трябва да бъркаме 3,1 милиарда евро от Европейския механизъм за подкрепа на мира с комбинираната военна подкрепа на Европейския съюз и неговите държави-членки за Украйна. Понякога можете да прочетете сравнения между усилията на Съединените щати и европейските усилия.

- Помолих моя военен щаб да направи най-добрата оценка на размера на нашата военна подкрепа за Украйна и мога да предложа цифра, която утре ще бъде обсъдена с министрите на отбраната.

- Мисля, че мога да кажа, че най-малко 8 милиарда евро военно оборудване вече са предоставени на Украйна от Европейския съюз и държавите-членки. Това е около 45% от усилията, положени от Съединените щати, така че не е за пренебрегване", каза Борел.

Той отбеляза, че утре Съветът на ЕС ще продължи да обсъжда с министрите на отбраната как са използвани тези ресурси, с какъв вид отбранителни материали и тяхната ефективност.

Припомняме, че вчера и Канада обяви, че ще предостави на Украйна 500 милиона долара допълнителна военна помощ. Също така страната ще санкционира десетки руснаци.

Допълнителното финансиране добавя към канадската помощ от 3,4 милиарда долара за Киев досега за защитата му срещу нахлуването на Русия и ще помогне за финансирането на военно оборудване, оборудване за наблюдение и комуникация, гориво и медицински консумативи.

Следете актуалните новини с БЛИЦ и в Telegram. Присъединете се в канала тук