Държавното бюро за разследвания (ДБР) на Украйна образува наказателно дело за натиск срещу бившия главен прокурор на страната Виктор Шокин. Обвинен за това е „неизвестен гражданин на САЩ“.

В жалбата на Шокин до съда, който задължи ДБР да започне разследване, се говори за напълно конкретен американец – бившият вицепрезидент Джо Байдън, който, докато работеше под началството на президента Барак Обама, сам призна, че е настоявал за уволнението на Виктор Шокин, като е заплашил, че в противен случай ще спре финансовата помощ за Украйна, международни издания, цитирани от "Фокус".

„Виктор Николаевич Шокин, въз основа на изказванията, които си е позволил Байдън в публичното пространство, има достатъчно основания да счита, че именно той е поръчителят, а в някои случаи и изпълнителят на наказателните правонарушения, за извършването на които Шокин съобщава на правозащитните органи на Украйна“, заяви пред пресата Александър Телешецки, адвокат на бившия главен прокурор.

По неговите думи, още през януари на тази година Шокин е писал заявление до съда, в което е посочил, че му е оказван натиск и че е бил принуден да се откаже от работата си в прокуратурата, или да прекрати разследването за възможни корупционни престъпления по отношение на газодобивната компания Burisma Holdings.

След като разгледа молбата, съдът разпореди на Комитета за държавна сигурност да започне разследване по член „Намеса в дейността на служител на реда“.

Burisma Holdings е собственост на украинеца Николай Злочевски, който по време на президента Виктор Янукович изпълнява функциите на министър на екологията.

По този начин днес компанията на Злочевски добива газ от находищата, лиценз за разработката на които получава от същия Злочевски, но в амплоато му на министър.

Причината Виктор Шокин да спомене Джо Байдън като възможен инициатор на натиска е следният факт: докато Джо Байдън е вицепрезидент на САЩ и ръководи украинската политика на Вашингтон, синът му Хънтър служи в борда на директорите на Burisma Holdings.

Юристът подчерта, че в изявлението си г-н Шокин споменава името на Джо Байдън, но в документите на ДБР се появява само „неназован гражданин на САЩ“ като вероятен нарушител. Въпреки това, въз основа на информацията, с която разполага разследването, Александър Телешецки смята, че в случая трябва да бъде споменат именно бившият вицепрезидент на САЩ.

Още през 2018 г., по време на публична реч, той разказа за опита си в работата с украинските власти, като спомена, че е настоявал за уволнението на Виктор Шокин, заплашвайки да спре финансова помощ за Киев, ако той остане на поста си.

„Казах, че няма да получите 1 милиард (долара). Ако не уволните вашия генерален прокурор, няма да получите пари. И този кучи син беше уволнен“ , припомни Джо Байдън за процеса на подготовка за едно от многобройните си посещения в украинската столица.

Впоследствие той поясни, че е искал уволнението на Шокин заради неефективността и нежеланието му да се бори с корупцията и че това мнение са споделяли и независими експерти по борба с корупцията и много украински политици.

Припомняме, че Виктор Шокин беше уволнен през пролетта на 2016 година. Той написа собственоръчно заявлението за оставката си и тя бе приета от Върховната Рада и потвътрдена с указ на президента. Но една година по-късно, Шокин заяви, че е написал заявлението под натиск и се е опитал да оспори уволнението си в съда, но безрезултатно.

Той отново се оказа в центъра на вниманието на пресата през 2019 година, когато под натиск на обществеността републиканската партия на САЩ бе принудена да публикува част от стенограмата от разговора на американския президент Доналд Тръмп с неговия украински колега Владимир Зеленски.

В хода на този разговор Тръмп споменава разследване, в което фигурира Хънтър Байдън и се оплаква от несправедливото уволнение на прокурора, водил разследването. И въпреки че фамилията на прокурора не е изречена - Доналд Тръмп говори само за „много добър прокурор“, за оставката на който повлияват „някои много лоши хора“ - беше очевидно, че това е Виктор Шокин.

Скоро след публикуването на стенограмата, бившият главен прокурор повтори намерението си да оспори уволнението си в съда. Решителността му дори не бе подкопана дори от престоя му в интензивното отделение на една от гръцките болници в продължение на много дни, където Шокин, по неговите думи, се озовава преди няколко седмици след отравяне с живак.

Той каза, че не изключва участието на бившия вицепрезидент на САЩ в това престъпление и каза, че действията на Джо Байдън са го принудили да поиска възстановяване на длъжността главен прокурор чрез съда.

„Когато чух, че Байдън говори, че е толкова голям човек, че ръководи Укрйна, че той, моля за извинение, е унижил президента и Украйна, почувствах болка за страната. Затова реших да се възстановя на поста. И това е единствената причина, поради която реших да го направя“, съобщи Шокин пред вестник „Украинские новости“ в началото на февруари т.г.

Шансовете на г-н Шокин да си върне позицията на главния прокурор са изключително малки. През 2017 г. Върховният административен съд на два пъти отказва да удовлетвори иска да го възстанови на длъжността, а през октомври миналата година не намери причина да отмени постановлението на президента за уволнението на главния прокурор и Касационния административен съд на Върховния съд.

Трябва да се отбележи, че започването на наказателно производство по заявлението на Шокин е стандарта процедура и въобще не гарантира, че Джо Байдън или на когото и да е от неговото обкръжение ще бъде повдигнато обвинение. За възбуждането на дело са достатъчни само обръщения в правозащитните органи със съобщения за възможно престъпление.

Самите САЩ все още не са забелязали този нов обрат в „украинското дело“, но Хънтър Байдън вече отдавна е една от основните мишени за критика от страна на републиканците – съюзници на американския президент. Конкретно, когато против Доналд Тръмп започна разследването за импийчмънт, те поискаха Хънтър Байдън да бъде призован да даде показания. Те все още смятат самия Джо Байдън за виновен за натиск върху Киев.

Припомняме, че Доналд Тръмп бе обвинен в опит за натиск върху Зеленски да започне разследване за дейността на Байдън.

Защитниците на президента настояваха, че интересът му към разследването срещу Байдън е продиктуван от желанието да продължи борбата срещу корупцията в Украйна, а Джо Байдън е поискал уволнението на Шокин, защото той разследва дейността на Burisma Holdings, където работи Хънтър Байдън.

Опонентите твърдяха, че държавният глава иска да подкопае позицията на Джо Байдън, който тогава се смяташе за основен съперник на Доналд Тръмп на следващите президентски избори. Контролираният от републиканците Сенат отсъди, че Тръмп е невинен.

Междувременно републиканците продължиха кампанията си по преследването на Хънтър Байдън: например, сенаторите Рон Джонсън и Чък Грасли разследват дейността му от няколко месеца. Те поискаха от Секретните служби, Държавния департамент, ФБР и Министерството на финансите всички документи, свързани с работата на Хънтър Байдън в Украйна.

„Американският народ има право да знае. Ако има престъпление, доказателство за корупция, те трябва да го знаят. Ако няма нарушение, това също трябва да се установи“, каза тогава Джонсън. Според него той и колегата му търсят доказателства за корупция и злоупотреба с власт, но засега резултатите от тяхната дейност не са публично достояние.

Показателно е, че един от основните съюзници на президента, сенатор Линдзи Греъм, отказа да участва в тези действия. „Разговарях с главния прокурор, ръководителя на разузнаването и разбрах, че всеки документ от Украйна за който и да е американец - републиканец и демократ, трябва да бъде проверен от разузнавачите с опит. Нямам такъв опит, а Русия ни върти на малкия си пръст“, оплака се той.