Илва Йохансон, еврокомисарят по вътрешните работи, днес сподели своята прогноза до края на 2024 година да е прието решение за премахване на вътрешните сухопътни шенгенски граници на България и Румъния. Това съобщава БТА.

Йохансон говори пред журналисти в Люксембург, където започва двудневното заседание на Съвета на Европейския съюз (ЕС) по правосъдие и вътрешни работи.

България и Румъния са в Шенген, остава само да се премахнат проверките по вътрешните (сухопътни) граници, което според Йохансон ще се случи до края на тази година.

Илва Йохансон

Белгийският вътрешен министър Анелис Верлинден каза, че е силно убедена в нуждата в Шенген да няма вътрешни гранични проверки.

"Сигурността на гражданите трябва да бъде осигурена, необходими са усилени проверки по външните граници", каза Верлинден.

"Работим! Надявам се да постигнем напредък", добави министърът в отговор на въпрос за очакването на София и Букурещ, и съпротивата на Виена.
 
През декември миналата година Австрия беше единствената страна в ЕС, която не подкрепи цялостно отпадане на граничните проверки по българските и румънските шенгенски граници.

Белгийският държавен секретар за убежището и миграцията, Никол де Мур, отбеляза, че днес започва последното заседание на европейските министри на вътрешните работи и на правосъдието в рамките на председателството на нейната страна на Съвета на ЕС.

Тя добави, че министрите ще обсъдят бъдещето на визовата политика на фона на отчетените злоупотреби и изрази очакване да бъде одобрено предложението на Европейската комисия (ЕК) за удължаване на закрилата за украинските бежанци.

ОЧАКВАЙТЕ ПОДРОБНОСТИ В БЛИЦ!