Еврокомисарят по вътрешни работи Илва Йохансон изрази разочарование след решението на министрите от Европейския съвет да блокират България и Румъния за Шенген.

"Към всички в Хърватия - добре дошли! Приветстваме ви с добре дошли в Шенгенското пространство! Но нека се обърна и към гражданите на Румъния и България - вие заслужавате пълноправно членство в Шенген, заслужавате достъп до пространството на свободно движение в Шенген.

Имате силна подкрепа от почти всички страни членки и особено силна подкрепа от чешкото председателство, силна подкрепа от Комисията.

Ще ви излъжа, ако кажа, че аз не съм разочарована. Споделям разочарованието на гражданите на Румъния и България. Ролята на комисията е да останем оптимисти сме за следващите стъпки, убедена съм, че ще постигнем приемането на България и Румъния в рамките на този мандат", каза Йохансон.

Както БЛИЦ съобщи, по-рано днес Хърватия получи одобрение за присъединяване на заседанието на Европейския съвет. В подкрепа на България са гласували 25 държави, а 2 са били против.

 

Следете актуалните новини с БЛИЦ и в Telegram. Присъединете се в канала тук