Няколко европейски издания изтриха текстовете на скандалния словенски институт ИФИМЕС, който публикува клевети срещу България, предаде БГНЕС. Авторитетното дипломатическо издание diplomatmagazine изтри не само последните и предишните текстове на ИФИМЕС. В тях България и Германия се сочеха като "мафиотски държави, които милеят за нацизма".


Словенският лобистки институт, в който работят сътрудници на македонския премиер Зоран Заев, носещ претенциозното име “Международен институт за близкоизточни и балкански изследвания” ИФИМЕС, от две годин насам публикува яростни антибългарски "анализи и доклади", които имат за цел основно да се разпространяват из западната преса и формират там негативно отношение срещу България.

Поради скандалните публикации двама от почетните председатели на института - бившият хърватски президент Стипе Месич и последният югославски външен министър Будимир Лончар, публично се разграничиха от "разследванията и подчертаха, че става въпрос за публикации в стил УДБА - зловещата държавна сигурност на диктатора Тито.

Изпълнителни директори на института са Зияд Бечирович и Бахтияр Аляф - и двамата съветници на Зоран Заев, както и Владо Димовски, професор по икономика, също съветник на Заев още в първия кабинет на Заев, но и днес продължават да си сътрудничат.

Към 2019 г. премиерът Зоран Заев наел ИФИМЕС да „събира и обработва информация за конфликтите по света”. Институтът прави това до лятото на 2020 г., което на практика означава, че правителството е платило на словенския институт общо 36 000 евро за три години на сътрудничество.

Зияд Бечирович е босненец, замесен според много публикации в медиите, в рекет, изнудване на политици в Черна Гора, връзки с радикалния ислям.

Бахтияр Аляф е иркачанин, завършил висшето си образование като стипендиант на югославската компартия. Зияд Бечирович, Бахтияр Аляф и Владо Димовски са съветници от 2017 г. в кабинета на Зоран Заев.