Все повече европейци се отказват от стационарните телефони за сметка на мобилните. Тенденцията се наблюдава от няколко години, посочва Асошиейтед Прес, като през 2006-а броят на клетъчните телефони превиши населението на континента, по данни на Европейската комисия.
На всеки 100 европейци се падат 112 мобилни телефона. Експертите обясняват намаляващия интерес към стационарни телефони с факта, че месечната такса за използването им е по-висока от тази за предплатени мобилни комуникации.
Тенденцията се отразява негативно на големи телекоми като Deutsche Telekom AG. Приходите на операторите от фиксирани услуги намаляват, което ги принуждава да развиват клетъчни мрежи, онлайн услуги и кабелна телевизия, за да компенсират спада.
В момента една четвърт от европейските домакинства разполагат само с мобилни телефони, по данни на ЕК, докато в САЩ този показател е по-нисък.
Потребителите в Източна Европа по-често пренебрегват стационарните апарати за сметка на мобилните. 39% от домакинствата в страните от региона имат само мобилни телефони. За сравнение, една пета от семействата в Западна Европа са се доверили изцяло на мобилната комуникация, изоставяйки фиксираните телефони.
Финландия обаче бие всички рекорди. 61% от домовете в скандинавската страна, родина на Nokia, използват единствено мобилни телефони.  /БЛИЦ