Най-новите американски изтребители Lockheed Martin F-35A Lightning ІІ за първи път взели участие в реални двустранни учения Red Flag в Невада, съобщава италианския блогер Дейвид Сенсиоти. Към 3 февруари те водели в резултата неоспоримо с 15:1 срещу изтребители-агресори Lockheed Martin F-16.
В тези авиационни учения, започнали на 23 януари в авиобаза Нелис в Невада и на нейните полигони, са привлечени изтребители F-35A от две авиокрила от авиобаза Хил, щат Юта.
 

За 8 дни полети 13 изтребителя F-35A изпълнили 110 полета, при това само на 30 януари са изпълнени 18 полета – отначало група от 10 самолета, после група от 8 самолета.
 
Нито един полет не е отменен по технически причини и общата степен на техническа готовност била 92%, в сравнение с готовността от 70 до 85% на изтребителите от предишните поколения във ВВС на САЩ.
 
Отбелязва се, че резултатът 15:1 „свалени” самолети е постигнат при взаимодействието с изтребители Lockheed Martin F-22A Raptor, макар техните заслуги остават неясни.
 
Изрично се отбелязва, че високата ситуационна осведоменост на пилотите на F-35A за сметка на наличието на техните самолети разнообразни авангардни средства за осветяване на обстановката и системи за взаимен обмен на данни дава възможност за избягване на прехвати от наземни или въздушни средства за ПВО на противника или успешно да противостоят на тези сили.
 
Превод и редакция: БЛИЦ