Президентът на Филипините Родриго Дутерте целуна по устата омъжена жена и то пред очите на хиляди свои привърженици. Дутерте, който е известен с острите си думи и безкомпромисно отношение, получи критики за най-новата си изцепка, случила се в неделя по време на събитие на закрито в Южна Корея. Сенатор нарече случилото се акт на „презрително показване на сексизъм” и „трагична злоупотреба с власт“, пише „Тайм“.
 

Филипинският президент си поискал целувка от жена, която повикал на сцената, за да ѝ даде копие от книга. Когато Дутерте я попитал дали може да обясни на мъжа си, че това ще е „закачка“ само на шега, и тя отговорила „да“, президентът се приближил и я целунал под възторжените възгласи на публиката.
 
Събитието се излъчвало на живо по телевизията във Филипините.
 
Въпреки че жената не се съпротивлявала и заявила, че била развълнувана от срещата, наблюдатели смятат, че президентът е отишъл твърде далеч.
 
„Президентът Дутерте действа като феодален крал, който си мисли, че като е президент им право да прави каквото си иска“, заяви сенатор Риса Хонтиверос. „Дори и действието да е било по взаимно съгласие, президентът, който притежава огромна, дори заплашителна власт, е бил този, който го започнал пръв“, добави тя.
 
От лявата женска партия в страната заявиха, че случилото се е „мачовски спектакъл“, който по властен начин показвал сексуалните посегателства срещу жени като нещо нормално.
 
Дутерте и преди е целувал жени публично, включително и по време на предизборната си кампания за президент. Изцепката от неделя станала, след като изнесъл двучасова реч и предложил на аудиторията си книга за корупцията и насилието в католическата църква. Избрал две жени.
 
„Има цена за това, целувка. Вие, в бялото, готова ли сте за целуване? Елате тук“, казал 73-годишният държавен глава на двете жени, които повикал на сцената.
 
Едната го целунала бързо по бузата. Другата го хванала за ръката и я поставила на челото си – традиционен жест на почит към по-възрастните. Но президентът я помолил да се приближи, сочейки устните си.
 
Тя казала, че мъжът ѝ не е в залата и отговорила на въпроса на Дутерте дали може да обясни ситуацията. „Накарай го да ревнува“, добавил той.
 
След целувката жената подскочила от радост и покрила лицето си с ръце. Той пък я прегърнал. „Не го вземайте на сериозно. Това е просто, за да забавляваме хората“, обърнал се той към тълпата.
 
По-късно жената дала телевизионно интервю. Тя е омъжена за кореец и има две дъщери. Не намирала никаква зла умисъл в постъпката на Дутерте.
 
 

Превод и редакция: БЛИЦ