Украинският Фокус разказва, че пробивът на руските войски от Беларус ще бъде придружен от нападение срещу Бахмут, Славянск и Краматорск. На Путин му представят такъв план като нов блицкриг.

Руското военно командване струпва войски в Беларус и планира бързо да превземе Луцк и Лвов, за да отреже украинската граница от западни оръжейни доставки. Успоредно с това е планиран още един удар в посока Бахмут. Успешният пробив на руските въоръжени сили трябва, според плановете на руснаците, да принуди президента Владимир Зеленски да капитулира. 

Журналистите цитират думите на руски военнослужещ, който в момента е в Гродно.

"В някои части всички материали и оборудване са предадени на руснаците. Беларусите осигуряват провизии и доставки. Създават се полеви лагери", казаха руските военни.

Отбелязва се, че според настоящите планове до средата на декември руските войски в Беларус ще бъдат попълнени с мобилизирани, като общата численост на групировката ще бъде над 300 хиляди души.

"Казват, че настъплението е насрочено за декември, когато замръзне и почвата окончателно се втвърди - обясни източникът на журналистите. - В същото време е планиран пробив през Бахмут към Славянск и Краматорск."

Твърди се, че руските военни непрекъснато провеждат разузнавателни дейности и са наясно, че украинската гранична територия е минирана на много километри навътре и че повечето пътища са унищожени с помощта на строителна и инженерна техника.

Според руския военнослужещ атакуването на дълготрайни огневи точки през блата и гори срещу мини и артилерийски обстрел е равносилно на самоубийство.

"Ще изпратим хиляди наведнъж. Изградени са сериозни укрепления по границата, изкопани са противотанкови ровове с ширина три метра. Всички посоки са обстрелвани от украинската артилерия", обясни източникът, като добави, че руската група, подсилена от беларуси, няма да могат да стигнат нито до Киев, нито до Ковел.

„На Путин явно продават този план като поредния светкавичен криг“, обобщи предполагаемият руски военен, на когото се позовават журналистите.

В същото време описаният план се вписва добре в изявленията на министъра на отбраната на Беларус Виктор Хренин, който наскоро обяви уж безпрецедентно увеличаване на присъствието на войски на САЩ и НАТО в Източна Европа и че Западът вече смята Руската федерация и Беларус за директен опонент.

Припомняме, че анализатори от ISW казаха дали да очакваме второ настъпление на въоръжените сили на Руската федерация срещу Киев от Беларус. Военни изследователи предполагат, че Кремъл иска да гарантира, че Украйна ще задържи част от войските си на север и няма да се прехвърля в други посоки.

По-рано Фокус съобщи за група наемници от Вагнер в района на Брест. Броят на групите наемници от паравоенно формирование е стотици. Това вече не са затворници, които се изпращат на клане, а войници с боен опит, които обучават и подготвят части за военни сблъсъци в Украйна.

Превод: БЛИЦ

Следете актуалните новини с БЛИЦ и в Telegram. Присъединете се в канала тук