Финландското министерство на отбраната възнамерява да разположи 64 американски изтребителя F-35 във военновъздушната база в Рованиеми, която се намира на 150 км от руската граница. Това разкри The Barents Observer.

През декември миналата година финландските власти обявиха намерението си да закупят от САЩ изтребители F-35, които да заменят остарелите F/A-18. Очаква се първата партида самолети да бъде разположена в Рованиеми през 2026 г.

"Газпром" врътна кранчето и на Финландия, която отказа да плаща в рубли

По-рано стана известно, че в Хелзинки са пристигнали два американски кораба, една германска фрегата и няколко френски кораба. Това са разрушителят USS Gravely от клас Arleigh Burke, десантният кораб USS Gunston Hall от клас Whidbey Island и подводницата F70 Latouche-Treville на френските ВМС.

Припомняме, че Русия планираше да разположи допълнителни сили заради желанието на Финландия и Швеция да се присъединят към НАТО. Освен това силният човек в Кремъл Владимир Путин нарече присъединяването на Финландия към НАТО грешка. Президентът на САЩ Джо Байдън обеща да подкрепи Финландия и Швеция, преди да се присъединят към алианса.