Броят на случаите на коронавирус във Финландия се е увеличил до общо 29 572. За последните 24 часа Финландският национален институт за здраве и социално развитие съобщи за 840 случая, което е рекорд до момента. Междувременно 433-ма души са починали от последиците от инфекцията.


Около 2 милиона души са били тествани за коронавирус.

Финландия затвори границите си от 19 март до 13 май, за да предотврати разпространението на вируса.

От 19 септември страната премахна задължителната карантина за пристигащи граждани от страни, в които броят на случаите на коронавирус е 25 на 100 000 души за последните две седмици.

От 1 октомври за страни с надхвърлен този праг влизането може да бъде разрешено без 14-дневна карантина с два отрицателни теста за коронавирус - първият трябва да се направи преди пътуването, а вторият - след пристигане в страната.

Тази мярка засегна само държавите от ЕС, Шенгенската зона и държавите от списъка на трети държави, съставен от ЕС, и не се прилагаше по-специално за Русия и САЩ.

Границата на страната за туристи от Русия ще остане затворена поне до 13 декември.

Припомняме, че и Финландия разкритикува призива на германския канцлер Ангела Меркел да се затворят ски центровете, защото би било "фатално" за бизнеса във Финландия. Това предупреди министърът на икономиката на скандинавската държава Мика Линтила.

"Няма да затворя ски центровете", категоричен е той, но разбира, че трябва да се затворят базите, където се събират хора след ски. Във Финландия повечето ски центрове са относително малки и нямат такива бази. Те се посещават предимно от вътрешни туристи.

Премиерът на Финландия Сана Марин през октомври бе вторият евролидер, който напусна двудневната среща на върха в Брюксел заради коронавирус. Тя обяви, че напуска разговорите като предпазна мярка като контактно лице на заразен.