Перспективата за строителство на газопровода „Северен поток-2” предизвиква в Украйна опасения, че повече не може да получава пари за транзита на руски газ в Европа, пише коментаторът на Forbes Кенет Рапоза.
Доходът от транзита на газ, по оценка на самите власти, възлиза на около 10% от бюджета на Украйна. Изчезването на този източник ще бъде за украинската икономика нещо повече от проблем, се казва в публикацията.
 

Заплахата става все повече явна, тъй като „Газпром” продължава да настоява за строителството на „Северен поток-2” успоредно на „Северен поток”, независимо от възраженията на Полша. „Ако газопроводът бъде построен, на Русия повече няма да й е нужен нашия тръбопровод” – цитира публикацията шефа на украинския „Нафтогаз” Андрей Коболев.
 
Страните от Европа изглежда смекчиха позицията си по новия газопровод под натиска на своите петролни компании, твърди Рапоза. В частност компаниите Shell и BASF считат, че тръбопроводът е необходим за осигуряване на Северна Европа с руски газ. По такъв начин броят на тръбопроводите ще се удвои, което ще лиши Украйна от надежда да транзитира газ.
 
Освен това при Доналд Тръмп е малко вероятно Вашингтон сериозно да се безпокои за влиянието на „Северен поток-2” върху икономиката на Украйна, обобщава Кенет Рапоза.
 
Превод и редакция: БЛИЦ