Въпреки че Съединените щати имат най-силната армия в света, Америка е изправена пред няколко потенциални опасности, от които в момента не е в състояние да се отърве напълно, пише Forbes, цитирано от Поглед инфо.

Според списанието сред тях са пандемии от естествен и изкуствен произход, ядрен удар, от който е почти невъзможно да се защитят с конвенционални средства, както и сривът на електрическата мрежа, което ще доведе до дезорганизация на обществото.

САЩ са страна, която надминава всеки друг щат в света по разходи за отбрана. В резултат Америка разполага с най-обучената и оборудвана армия на планетата. 

Съединените щати обаче са изправени пред редица екзистенциални опасности, за които Вашингтон не е готов, а "екзистенциални" заплахи означават онези, които могат да направят практически невъзможно продължаването на функционирането на демократичното правителство в страната, пише Forbes.

Тези заплахи са споменати в националната стратегия на САЩ само накратко или защото никога не са реализирани, или защото нямат просто решение. 

За съжаление, уязвимостта на САЩ към тези опасности може в бъдеще да даде на противниците на Америка възможност да нанесат ефективни удари, пише Forbes, предлагайки по-отблизо тези заплахи.

Пандемии с изкуствен произход. Пандемиите са епидемии, които са засегнали много области или може би дори целия свят. През последните няколко века историята познава няколко такива пандемии и те са отнели живота на милиони хора. Например, през 1918 г. испанската пандемия, която първоначално се е появила в Канзас, се е разпространила по целия свят и е убила от 50 до 100 милиона души.

Инфекциозни заболявания като сегашното огнище на коронавирус са естествено явление, причинено от спонтанни мутации. 

Но сега, за първи път в историята, стана възможно да се конструират тези мутации в лабораторията, съчетавайки инфекциозността от сезонен грип със смъртността от едра шарка.

В същото време, с помощта на синтетична биология е възможно да се създадат напълно нови патогени на болести, които никой досега не е виждал. Инструментите и генетичният материал, необходими за подобни експерименти, са достъпни за всеки, който има няколкостотин долара в джоба си и време в Интернет.

Докладът за биозащита, който беше съставен с подкрепата на двете американски партии в навечерието на встъпването в длъжност на Тръмп, съдържа предупреждение, че САЩ са „ катастрофално неподготвени “ да се справят с такива големи инциденти от всякакъв произход. Сегашната администрация също призна тази заплаха, но отдели много ограничени ресурси за борба с нея.

„ Ако истински нов патоген се разпространи сред американското население - независимо дали е внесен от чужда държава или недържавно образувание - правителството едва ли ще успее да предприеме ефективни мерки, преди голям брой хора да започнат да умират. 

В разгара на испанската пандемия от 1918 г. във Филаделфия само за една седмица са загинали 4597 души “, предупреждава Forbes.

Ядрено оръжие, от което е невъзможно да се защити. Ядрените оръжия са най-разрушителното военно средство в човешката история. 

Една единствена руска бойна глава, паднала върху голям американски град, може да убие стотици хиляди хора и да предизвика обща паника. 

В момента Русия има над  хиляда такива бойни глави, насочени към Америка.

САЩ няма да могат да отблъснат широкомащабна атака от Русия или Китай. Вместо това Вашингтон разчита на доктрина за взаимно унищожаване, която задържа потенциалната ядрена агресия. 

Именно поради тази причина Съединените щати разполагат с най-разнообразния арсенал от ядрени оръжия, но харчат само 1% от бюджета си за отбрана срещу ядрени оръжия - главно за противодействие на заплахата от ограничена атака в Северна Корея.

Много експерти са съгласни, че създаването на ефективна защита срещу мащабна ядрена атака е безсмислено начинание. 

Това се обяснява с факта, че ядрените оръжия имат такава разрушителна сила, че изграждането на арсенал за всеки враг ще бъде много по-евтино, отколкото създаването на защита срещу него.

Проблемът тук обаче е, че не всички ядрени сили могат да се ръководят от здравия разум. Някои няма да могат да преценят правилно рисковете, други няма да могат да поддържат самоконтрол по време на кризата, а някой от самото начало беше безумен. Освен това факторът шанс не може да бъде изключен. Настоящата ядрена доктрина на САЩ казва много малко за това как да се справим с противник, който не е сдържан от заплахата от ответен удар.

Ядреното възпиране въз основа на настъплението очевидно е най-добрата стратегия, която Вашингтон може да преследва, докато не са налични надеждни технологии за отбрана, но в момента за тези цели се изразходва много малко.

Срутването на мрежата. Когато през лятото на 1941 г. ВВС на САЩ подготвят първия план за въздушната война в американската история, агенцията определя германската енергийна мрежа като приоритетна цел. 

Американските стратези бяха наясно, че с краха на системата за електрозахранване други важни съоръжения и инфраструктура ще паднат. 

Оттогава, когато става дума за всяка индустриална сила, включително САЩ, нищо не се е променило в това отношение. 

Независимо от това, в доклада на Консултативния съвет при президент за националната инфраструктура на САЩ от декември 2018 г. се отбелязва, че „ съществуващите национални планове, сили и средства за реагиране при извънредни ситуации, както и стратегии за координация на усилията ще бъдат обезсилени от катастрофални прекъсвания на електрозахранването “. 

В същото време съветът разреши внезапни прекъсвания на електрозахранването, които биха засегнали десетки милиони американци и биха могли да доведат до множество системни сривове в цялата страна.

В документа се казва още, че причината за прекъсванията може да бъдат както условията на околната среда, така и атаките от страна на чужди държави. Сценарий, при който хората в продължение на месеци нямат достъп до електричество поради липсата на възможност за бързо подмяна на повредено оборудване, ще доведе, по мнението на съвета, до сериозна дезорганизация на обществото.

И тази заплаха е далеч от въображението на американските служители, подчертава Forbes. Чуждите държави отдавна пробват киберзащитата на подобни съоръжения, но енергийните мрежи могат да бъдат уязвими от атаки от малки саботажи или терористични групи. Въпреки че във федералното правителство има структури, които се справят с местните смущения, никой никога не е тествал ефективността им в дългосрочен план.

В същото време, противниците на Вашингтон могат да комбинират продължителни прекъсвания с други действия, предназначени да попречат на САЩ да реагират на агресия. Предупреждение от съвета по този въпрос е тревожно, обаче, американските власти не реагираха особено на него.