Контраофанзивата на Украйна изглежда е спряла, точно когато влажното и студено време приключва втория боен сезон в усилията на Киев да обърне руската агресия.

В същото време политическата воля да продължи да предоставя военна и икономическа подкрепа на Украйна започна да намалява както в Съединените щати, така и в Европа. Тези обстоятелства налагат цялостна преоценка на настоящата стратегия, която Украйна и нейните партньори следват.

Военните цели на Киев - прогонването на руските сили от украинската земя и пълното възстановяване на нейната териториална цялост, включително Крим - остават юридически и политически неоспорими. Но стратегически те са извън обсега, със сигурност в близко бъдеще и много вероятно отвъд.

Дойде времето Вашингтон да поведе усилията за изковаване на нова политика, която поставя постижими цели и привежда средствата и целите в съответствие.

Съединените щати трябва да започнат консултации с Украйна и европейските си партньори относно стратегия, съсредоточена върху готовността на Украйна да преговаря за прекратяване на огъня с Русия и едновременно с това да прехвърли военния си акцент от нападение към отбрана.

Киев няма да се откаже от възстановяването на териториалната цялост или от търсенето на икономическа и правна отговорност на Русия за нейната агресия, но ще признае, че неговите краткосрочни приоритети трябва да се изместят от опит за освобождаване на повече територия към защита и възстановяване на повече от 80 процента от държава, която все още е под украински контрол.

Русия може да отхвърли предложението на Украйна за прекратяване на огъня. Но дори и Кремъл да се окаже неотстъпчив, преминаването на Украйна от настъпление към отбрана ще u позволи да насочи повече ресурси към дългосрочна отбрана и възстановяване и ще укрепи подкрепата на Запада, като демонстрира, че Киев има работеща стратегия насочени към постижими цели.

В по-дългосрочен план тази стратегическа посока би изяснила на Русия, че не може просто да се надява да надживее Украйна и желанието на Запада да я подкрепи.

Това осъзнаване може в крайна сметка да убеди Москва да се премести от бойното поле на масата за преговори - ход, който би бил в крайна сметка в полза на Украйна, тъй като дипломацията предлага най-реалистичния път за прекратяване не само на войната, но в дългосрочен план и на руската окупация на украинска територия.

Сегашната ситуация на бойното поле създава една чаша-полупълна, чаша-полупразна картина. От едната страна, Украйна демонстрира зашеметяваща решителност и умения, като не само отхвърли опита на Русия да я подчини, но и си върна значителна част от територията, завзета от Русия миналата година.

От друга страна са огромните човешки и икономически разходи от войната и реалността, че Русия е успяла, поне засега, да използва сила, за да завземе значителна част от територията на Украйна.

Въпреки обявената контраофанзива на Украйна, Русия всъщност спечели повече територия през 2023 г., отколкото Украйна. Като цяло нито една от страните не е постигнала значителен напредък. Настъпи застой и безизходица.

Тогава какво трябва да се направи? Една от възможностите за Запада е да направи повече от същото, като продължи да предоставя огромно количество оръжия на Украйна с надеждата, че това ще позволи на нейните сили в крайна сметка да победят руските.

Проблемът е, че украинската армия не показва никакви признаци, че е в състояние да пробие страхотната отбрана на Русия, без значение колко дълги и упорити са битките. Отбраната обикновено има предимство пред настъплението и руските сили са вкопани зад километри минни полета, окопи, капани и укрепления.

Западът може да изпрати повече танкове, ракети с голям обсег и евентуално изтребители F-16. Но няма сребърен куршум, способен да обърне прилива на бойното поле.

Както наскоро призна Валерий Залужний, главнокомандващ украинските военни сили, „най-вероятно няма да има дълбок и красив пробив“. Ние сме там, където сме на бойното поле в Украйна, и там, където сме, изглежда в най-добрия случай като скъпо струваща безизходица.

Следете актуалните новини с БЛИЦ и в Telegram. Присъединете се в канала тук