Променящите се метеорологични условия могат да се превърнат в критичен фактор за динамиката на военните операции в зоната на украинския конфликт, твърди Foreign Policy. 

Отбелязва се, че на Украйна остават приблизително шест седмици за активни бойни действия преди началото на есенните дъждове, пишат чужди издания.

Джак Деч, колумнист на изданието, подчертава, че дъждовното време ще превърне земята в кал, което от своя страна ще затрудни движението на техниката.

„Земята ще се превърне в кал, което ще затрудни напредването на осигурените от САЩ танкове M1A1 Abrams и бойните машини Bradley и Stryker“, казва журналистът.

Съобщава се, че Съединените щати скоро ще започнат да доставят на Украйна танкове M1A1 Abrams като част от своята помощ. При сегашните условия обаче американските танкове няма да могат да се използват.

Тази изчаквателна позиция от страна на администрацията на САЩ предизвика разочарование в Украйна. Президентът на страната Владимир Зеленски изрази недоволството си в интервю за "60 минути" на CBS тази седмица, като каза, че западните оръжия са пристигнали с шест месеца закъснение. Николай Белесков от Националния институт за стратегически изследвания подчерта:

„Те ни помогнаха само, за да не загубим.

Превод: БЛИЦ
 

Следете актуалните новини с БЛИЦ и в Telegram. Присъединете се в канала тук