Ръководителят на канцеларията на украинския президент Андрий Йермак по време на среща с репортери каза, че третата среща на съветниците по националната сигурност на държавните глави за обсъждане на украинската „формула за мир“ може да се проведе преди края на октомври.

Според него на третата среща на съветниците ще бъдат разгледани „конкретни документи“, които ще бъдат представени на срещата на предстоящата мирна среща, пише УНИАН.

Ермак добави, че президентската канцелария се надява да проведе тази среща на върха преди края на 2023 г.

Както УНИАН съобщи по-рано, на 13 юли президентът Владимир Зеленски каза, че Украйна е започнала да подготвя договори за гарантиране на сигурността от своите съюзници.

На 5-6 август Саудитска Арабия беше домакин на среща на дипломатически съветници от националната сигурност и политически директори на външни агенции от повече от 40 страни.

На 8 август кабинетът на президента публикува документ, представящ философията на световната формула. 8-те страници очертават основните моменти от Формулата на мира и предоставят кратко резюме на позицията на Украйна по конкретен въпрос.

На 12 август Ермак проведе петата среща с представители на чуждестранни дипломатически институции за прилагането на мирната формула на Владимир Зеленски, в която за първи път се включиха дипломати от 15 държави.

Превод: БЛИЦ
 

Следете актуалните новини с БЛИЦ и в Telegram. Присъединете се в канала тук