Бойците от ЧВК "Вагнер" са се върнали на територията на военните действия в Украйна. Някои от тях подновяват договорите си с руското министерство на отбраната и се връщат от Беларус.

Това заяви началникът на пресслужбата на източната група войски на въоръжените сили на Украйна Иля Евлаш, съобщава "РБК-Украйна".

"Ние потвърждаваме, че "вагнеровците" присъстват на територията на източната група войски. Това са военнослужещи от ЧВК "Вагнер", които са били на територията на Беларус. Сега техните лагери там ще бъдат разформировани.

Там са били около 8 хиляди от тях. Сега някои от тези бойци са заминали за Африка, а някои подновяват договорите си с руското министерство на отбраната и се връщат тук, в Източна Украйна, за да участват във военни действия - както като инструктори, така и като военнослужещи", казва Евлаш.

Става въпрос за остатъците от това формирование - около 500 души, които руското командване планира да използва във военните действия.  Йевлаш отбелязва, че тези бойци наистина са едни от най-обучените в руската армия, но те няма да се превърнат в значителна заплаха, няма да „променят играта“.

Президентът на Украйна Владимир Зеленски заяви, че украинските военни са успели да напреднат в Донецко направление. Държавният глава заявява това в съвещание със служители на силите за сигурност, служители на реда и военни.

"Получих доклади за ситуацията на фронта, доставката на техника и боеприпаси, разузнавателни данни. Има наш напредък в Донецкото направление. Има и други планове, които се изпълняват", отбелязва той.

Зеленски подчерта още, че в Херсонска област руснаците продължават да обстрелват териториите, до които оръжията им могат да достигнат. По-конкретно, за денонощието противникът е изстрелял 26 управляеми авиационни бомби в района.

Той отбелязва и разкриването от Службата за сигурност на Украйна на хората, коригирали нощния удар по Киев преди седмица. Зеленски подчерта, че това е „добър сигнал“ към всички предатели, че „ще има възмездие“.

Украинските сили отблъснаха атаките на руските сили в Бахмутско, Мариинско и Шахтьорско направления. Това се казва в оперативната информация на Генералния щаб на въоръжените сили на Украйна, информира "УНИАН".

Оперативната обстановка в Източна и Южна Украйна остава тежка. „През деня са възникнали 14 военни сблъсъка“, се казва в доклада.

В купянското направление руската армия е нанесла въздушни удари край Бологовка, Кругляковка в Харковска област и Новоселовское в Луганска област. Синковка, Петропавловка, Ивановка, Кисловка, Берестово в Харковска област, са подложени на артилерийски и минометен обстрел.

В същото време, в Лиманско направление, Надия, Новоегоровка, Невское в Луганска област и Северск, Спорное, Донецка област, пострадаха от противникови въздушни удари.

Руските сили са обстреляли с артилерия и минохвъргачки над 10 населени места, сред които Невское, Белогоровка, Луганска област и спорното Раздолевка, Донецка област.

В Бахмутско направление украинските сили успешно отразиха противникова атака в района на Григоровка в Донецка област. Противникът нанесе въздушни удари в района на Андреевка, Константиновка, Северни, Торецк, Донецка област.

Повече от 15 населени места са подложени на артилерийски и минометен обстрел, по-специално Николаевка, Марково, Ивановское, Клещиевка, Андреевка и Курдюмовка в Донецка област. Руските сили продължават да увеличават плътността на минно-взривните прегради.

В Авдеевското направление руските сили нанесоха въздушни удари край Авдеевка и Водяное, Донецка област. Около 10 населени места са подложени на артилерийски и минометен обстрел, включително Новобахмутовка, Новокалиново, Степное, Авдеевка, Северное и Первомайское в Донецка област.

Също така в Мариинско направление за денонощие ВСУ успешно отблъснаха 8 противникови атаки в района на Мариинка в Донецка област. Противникът нанесе въздушен удар край Новомихайловка, Донецка област.

Около 10 населени места бяха обстрелвани от руските части, по-специално Красногоровка, Александропол, Маринка, Победа, Новомихайловка, Катериновка в Донецка област.

В Шахтьорско направление украинските сили успешно отблъснаха противникова атака в района на Равнопол в Донецка област.

Противникът нанесе въздушни удари край Урожайни и Старомайорски, Донецка област. Около 10 населени места бяха подложени на артилерийски и минометен обстрел, включително Богоявленка, Угледар, Пречистовка, Золотая Нива, Благодатное, Урожайное в Донецка област.

В Запорожско направление противникът нанесе въздушен удар в района на Новоданиловка, Запорожка област.

Повече от 20 населени места са подложени на артилерийски и минометен обстрел, по-специално Работино, Щербаки, Каменское, Плавни в Запорожка област и Никопол в Днепропетровска област.

Освен това в Херсонско направление руските сили нанесоха въздушни удари край Николаевка, Бургунка и Олговка в Херсонска област. Повече от 10 населени са бяха подложени на артилерийски и минометен обстрел, включително град Херсон, Антоновка, Днепровское, Широка Балка в Херсонска област.

„Украинските сили за отбрана продължават настъпателната операция в Мелитополското направление, настъпателните (щурмови) действия в Бахмутското направление, като нанасят загуби на руските войски в жива сила и техника, изтощават противника по цялата фронтова линия“, се казва в доклада.

В средата на септември Русия за първи път е задействала на фронта части от своята нова 25-а общовойскова армия. Преместването на тези части в Украйна започна в края на август 2023 г.

Това съобщи Министерството на отбраната на Великобритания в Twitter, позовавайки се на данни от разузнаването.

На фронта западно от Северодонецк и Кременная, по границата между Донецка и Луганска област, се бият подразделения на два маневрени компонента на армията - 67-ма мотострелкова дивизия и 164-та отделна мотострелкова бригада.

„Като се има предвид, че 25-а армия се разгръща на части, за да подсили прекомерно разширена линия, ново съгласувано руско настъпление е малко вероятно през следващите седмици“, отбелязва британското министерство на отбраната.

 

Следете актуалните новини с БЛИЦ и в Telegram. Присъединете се в канала тук