Французинът Ромен Вандердорп постави световен рекорд по продължителен престой в лед, съобщи вестник „Voix du Nord“. Той е престоял в напълнен с кубчета лед резервоар 2 часа, 35 минути и 33 секунди.

Изпитанието е проведено в спортен комплекс в община Ватерло. Съдът, в който 34-годишният медик е прекарал повече от 2,5 часа, е бил пълен с 1,5 тона лед, а температурата вътре е достигнала -18 ℃.

Много съм щастлив, заяви французинът, след излизането си от ледената прегръдка.

„Това показва, че не е необходимо да си Супермен, за да направиш нещо немислимо. С дисциплина можете да контролирате мозъка си. Ако имате мечта, не я изпускайте!“, призова Вандердорп.

За да се опита да постави рекорд, мъжът е тренирал 2 години, „за да разшири границите на физиологията“. Решението му да направи това е в памет на баща му и дъщеря му Огюстин, починала от рак.

В подкрепа на момиченцето, на което открили тумор на мозъчния ствол, през септември 2018 г. е създадена асоциацитя „Wonder Augustine“. След смъртта на детето фондът продължил да финансира проекти за борба с онкологичните заболявания при деца.

Всички средства, събрани в подкрепа на Вандердорп ще бъдат насочени към „Wonder Augustine“. Очаква се името на лекаря да бъде записано в Книгата на рекордите на Гинес.

Предишният рекорд е поставен от корееца Сонджау Джин, който издържа в лед 1 час и 55 минути.