Екипажът на патрулния кораб на Балтийския флот “Ярослав Мъдри”, който е на дълго плаване, проведе планирани учения в Средиземно море за търсене на подводници и стрелба от противокорабната ракетна система “Уран”.

Това съобщиха в отдела за информационна поддръжка на пресслужбата на Западния военен окръг за Балтийския флот, пише "Поглед инфо".


"Ярослав Мъдри" е начело на отряда на Балтийския флот, който включва и танкера "Елня", и буксира "Виктор Конецкий", който напусна военното пристанище в Балтийск на 1 октомври и се е отправил към Индийския океан на дежурство за борба с пиратството.

Екипажът на фрегатата извърши електронни изстрелвания на ракети от основното ударно оръжие на кораба - противокорабната ракетна система "Уран". Ракетните стрелби бяха проведени по военноморски цели, които бяха зададени с помощта на въздушно насочени системи.

Бойните екипажи в движение извършиха търсене на подводници на условен враг. Екипажът също се обучава в отблъскване на въздушна атака на конвенционален противник с помощта на противовъздушна отбрана и радио-електронна война.

Според отдела за информационна поддръжка, материалите и въоръжението на корабите на отряда функционират нормално, моряците извършват необходимата поддръжка на всички корабни системи и други превантивни дейности. Персоналът е здрав.

На бойния кораб и съдовете на отряда се намират антитерористични групи морски пехотинци от Балтийския флот. “Ярослав Мъдри” носи на борда хеликоптер Ка-27.

По време на преминаването по море от Балтийско към Средиземно море кораби, покрили повече от осем хиляди морски мили, извършиха влизания в кипърското пристанище Лимасол, Тартус в Сирия и Пирея в Гърция.

Справка

Фрегатата "Ярослав Мъдри" е най-модерен многоцелеви кораб, предназначен за решаване на широк спектър от задачи, включително търсене и унищожаване на подводници, осигуряване на отбрана срещу кораби и подводници, нанасяне на удари на кораби и съдове в морето и в бази, поддържане на бойните действия на сухопътните войски, осигуряване на десанта на военноморските десантни сили.

Съдът е оборудван с модерни оръжия, включително противокорабна ракетна система, зенитни ракетни системи със среден и малък обсег и реактивна бомбометна установка РБУ-6000.

Палубният хеликоптер Ка-27, който е способен да използва торпеда за борба срещу подводници, ракети и дълбочинни заряди, се базира на палубата.

Превод: В.Сергеев