Неотдавна новинарска агенция, свързана с терористите в Сирия, публикувала снимки, на които се вижда как терористите успели да поразят край Ракка бронирана кола на американската коалиция. Според интернет-изданието slovodel.com, това е модел Nexter Aravis – френски брониран автомобил за разузнавателна и ескортно-транспортна дейност в инженерните подразделения.
Колата е харесвана и в силите на коалицията за високата мобилност и добрата защита: STANAG 4596 4 клас, означаващ защита от 14,5 мм бронебойни куршуми от всички страни, устойчивост към мини и СВУ, възможност да оцелее при разрив на 155-мм артилерийски снаряд на разстояние 30 м. Тези бронирани коли обаче изобщо не са защитени спрямо противотанковите ракетни комплекси (ПТРК), чиято огнена кумулативна струя преминава чак до другата страна.
 


Колата е на въоръжение само в армиите на Франция, Саудитска Арабия, Албания и Габон. Последните две страни нямат отношение към конфликта в Сирия, Саудитска Арабия има сложни отношения с кюрдите. Така остава въпросният „Аравис” да е френски и то на подразделение от спецназа.
 


Тъй като не е известно кога са направени снимките, е трудно да се каже дали при тази атака е загинал войникът от 13-и парашутно-десантен полк, за който съобщи президентът Макрон. Ако те са скорошни, може да се допусне, че френският спецназ понася загуби в Сирия.
 
Превод и редакция: БЛИЦ