Американският вестник The Wall Street Journal публикува статията "France’s Special Forces Hunt French Militants Fighting for Islamic State", посветена на дейността на изпълнявани особени задачи от френски командоси в Ирак.
Подразделение от френския спецназ от няколко месеца привлича иракски военнослужещи при проследяването и унищожаването на френски граждани, присъединили се към ИД. Френските спецслужби представили на иракски контратерористи имената и фотографиите на около 30 свои граждани, идентифицирани като „особено важни цели” (high-value targets).
 

Около 40 френски военнослужещи от специалните подразделения използват съвременни средства за събиране на данни (разузнавателни безпилотници и радиопрехващащи устройства) при издирване на терористите от Франция.
 
Използвайки получените точни координати и друга информация от френската страна, иракската войска е привличана с артилерия и сухопътни сили да унищожава неустановен брой френски граждани в редовете на ИД. Мотивите са те да бъдат възпрепятствани след връщането си във Франция да не могат да извършват терористични актове.
 
Тъй като във Франция няма смъртно наказание, избирателното избиване на френски терористи може да бъде счетено от прависти и правозащитници за преднамерено убийство, затова френският спецназ се ограничава да посочи на иракчаните само координати.
 
Високопоставен служител от иракската полиция показал на The Wall Street Journal списък на 27 предполагаеми членове на ИД, издирвани във Франция, и фотографии на петима от тях. Те са предадени в началото на настъплението към Мосул миналата година. Тъй като списъкът намалява с ликвидирането на терористите, той се обновява и попълва.
 
Един от мъжете в списъка е идентифициран като „Бадуш”, за последен път е засичан преди година в иракско облекло в бяла кола Kia в северната част на Мосул, известен е под псевдонимите Abu Ismael al-Fransi и Abu Souleyman al-Fransi.
 
Иракски официални лица заявили, че техните въоръжени сили не участват в системни извънсъдебни убийства на терористи от ИД.
 
„Ако някой остане жив и се намира в затвора, защото се е предал, той ще бъде екзекутиран за присъединяването към ИД. Франция няма да се намесва. Това е удобно решение” – коментирал френски чиновник.
 
Според американската организация Soufan Group, изследваща екстремизма, около 1700 френски граждани се присъединили към екстремистите в Ирак и Сирия. Стотици от тях или са загинали в боевете или вече са се завърнали в страната.
 
Във Франция се води дискусия на тема лишаване от гражданство заради присъединяване към терористични групи, за да се предотврати връщането им в страната, както това се прави във Великобритания. Предложението обаче срещнало твърда съпротива в парламента.
 
Превод и редакция: БЛИЦ