Френското правителство препоръча тази вечер на населението да носи хирургически маски на обществени места, защото дават по-добра защита от коронавируса в сравнение с текстилните маски.

Властите вече въведоха задължително носене на маски на такива места, но досега не е правена препоръка какви да са те. Претеснението им сега е, че предстои бързо увеличаване на заразените и болните заради новите варианти на коронавируса.

"Препоръката, която отправям към народа на Франция, е повече да не използвате платнени маски", каза , здравният министър Оливие Веран пред телевизия TF1.

Той допълни, че е много малко вероятно да отпаднат на 1 февруари забраните за работа на ски курортите - огнища на заразата в първата фаза на пандемята миналата пролет. Това автоматично означава и попарени надежди на туристическата и хотелиерска индустрия, че ще може да спечели поне нещо този зимен сезон в дните на училищната ваканция, по време на която да карат ски отиват цели семейства.

Нещо повече - Веран каза, че правителството не изключва ново затягане на мерките, ако се влоши ситацията с предаването на коронавируса сред населението. "Може да се окажем принудени да въведем по-строги ограничения от тези, с които французите трябваше да живеят тази есен. Това се простира до вероятността отново да кажем на хората да си стоят по домовете, ако ситуацията го изисква."

Училищата са отворени, работят и магазини, които не продават стоки от първа необходимост.

От началото на пандемията официално са обявени над 71 хиляди смъртни случая в страната. В момента данните на "Ройтерс" показват, че Франция е на 35% от пика на заразяване, но в съседна Великобритания показателят е 70%