Трима от екипажа и 20 цивилни загинаха при инцидента

Причината за смъртта на хората в руската подводница е попадането на газ фреон в белите дробове. Това показват резултатите от съдебномедицинската експертиза, съобщи говорителят на следствената комисия към руската прокуратура Владимир Маркин, цитиран от РИА Новости.
Фреонът се използва при потушаването на пожари. По време на изпитанията на атомната подводница безпричинно е сработила пожарогасителната система.
При пожар вчера на руска атомна подводница на руския Тихоокеански флот са загинали най-малко 20 души, съобщи заместник-главнокомандващият военноморския флот на Руската федерация Игор Дигало.
Според уточнени данни при аварията на атомната подводница от Тихоокеанския руски флот са загинали трима членове на екипажа и 17 цивилни, а в болница са настанени 21 ранени, предаде ИТАР-ТАСС.
Авариралата вчера подводница днес се върна "на собствен ход" в базата си "Болшой камен" близо до Владивосток, съобщи Игор Дигало, цитиран от РИА Новости.
Следственият комитет към руската прокуратура (СКП) е образувал углавно дело за смъртта на 20 души при пожара на подводница от Тихоокеанския флот, информира по-рано днес представителят на СКП Владимир Маркин. „Дело е образувано и е за "нарушаване на правилата на управление и експлоатация на военен кораб, довело до смъртта на над двама души поради небрежност", допълни Маркин.
"За причините за инцидента на атомната подводница в Далечни Изток ще може да се говори едва след експертизата, която ще отнеме дълго време", уточни Маркин, цитиран от ИТАР-ТАСС.
Пожарът е възникнал при извършването на рутинни изпитания на подводницата и е обхванал два отсека на плавателния съд. На борда на подводницата е имало 208 души, като от тях 81 са били военнослужещи. 21 ранени от пожара в руската подводница бяха докарани на руския бряг, предаде ИТАР-ТАСС, цитирайки Игор Дигало. Ранените са пътували с миненосеца "Адмирал Трибуц", придружавал в Тихия океан подводницата по време на пожара. Те са пристигнали в град Владивосток. Не се уточнява какво е състоянието им.
Самата подводница не повредена, а атомният й отсек работи нормално. Радиационният фон около нея е също в границите на нормалното.
Японските военноморски сили са били известени за пожара, разразил се на руска подводница от руския Тихоокеански флот, предаде ИТАР-ТАСС, цитирайки японското министерство на отбраната. Японски станции за измерването на нивото на радиацията в Тихоокеанския регион показват, че няма повишение на радиацията заради трагедията.
По повод трагедията руският президент Дмитрий Медведев се срещна с министъра на отбраната Анатолий Сердюков и му нареди да извърши бързо и щателно разследване на причините за пожара. Руският държавен глава поръча също на министъра да организира оказването на помощ на семействата на жертвите.
Медведев нареди и на руския главен прокурор Юрий Чайка да се заеме с разследването на причините за пожара.
Причините за пожара все още са неясни. Руски военен експерт, цитиран от руски агенции, изрази мнение, че пожарът е започнал вследствие на технически грешки, допуснати от инженерите, извършващи изпитанията на борда на подводницата, уточнява АФП. Тогава е възникнал проблемът с противопожарната система в един или най-много два отсека на подводницата. Възможно е да става дума и за грешка при програмирането на задействането на системата.
Според руската агенция РИА "Новости" може би става дума за подводницата Нерпа, която започна изпитания през октомври в Японско море. Нерпа току-що е била построена в корабостроителниците на Амур, в руския Далечен Изток. На борда й освен военните е имало и инженери, които са участвали в изграждането й и сега са я изпитвали. Изпитанията бяха отразени широко в руските медии. В началото на ноември подводницата дори извърши първото си потапяне. /БЛИЦ