"Надяваме се да има най-накрая мир. Ако се изпълняват всички договорки по примирието, това ще стане. Дано и другата страна да бъде стриктна в това."

Така полковник Михаил Филипоненко, началник на управлението на Народната милиция в ЛНР, коментира ексклузивно пред БЛИЦ днешното решение за примирие с Донецк. 

Както БЛИЦ писа, днес Донецката народна република (ДНР) и Луганска народна република (ЛНР) издадоха заповед за пълно и безсрочно прекратяване на огъня. То влиза в сила от полунощ на 21 юли. 

Все пак, полк. Михаил Филипоненко изрази съмнение пред БЛИЦ, че това може и да не е окончателно примирие.

"За съжаление, практиката досега показва, че понякога дадена страна нарушава примирието, дано и този път да не стане така. Надяваме се, че все пак няма да се стигне до прекратяване на договорките, още повече, сега в Украйна има нов курс", коментира той пред БЛИЦ.

Той призна, че има разлика в управлението по времето на Порошенко и сегашният президент на страната Владимир Зеленски.

"Зеленски обеща много и засега прави това, което трябва, но и при него имаше няколко момента, които си противоречаха. Затова и аз имам своята позиция по този въпрос. Ще наблюдаваме ситуацита", заяви полк. Филипоненко. 

В Донецката народна република (ДНР) и Луганска народна република (ЛНР) издадоха заповед за пълно и безсрочно прекратяване на огъня. То влиза в сила от полунощ на 21 юли. 

Според заповедта на военнослужещите е забранено да се използват всякакъв вид оръдия, включително снайперисти. В допълнение, военните на ДНР и ЛНР от 21 юли не могат да извършват офанзивни операции, както и разузнавателни и саботьорски акции. Освен това няма да могат да разполагат тежки оръжия и бойни машини в населените места и в близост до тях. 

Мира НАЙДЕНОВА, БЛИЦ