Въпреки продължаващите втори ден бойни действия в южното направление, Киев продължава да твърди, че няма настъпление, всички изявления са фалшива руска пропаганда, информират световните издания.

Както се съобщава, кабинетът на Зеленски е забранил всякакви изявления за настъплението.

Говорителите на групите на въоръжените сили в Генералния щаб са получили заповед от офиса на президента, в която ясно се казва, че в изявленията не трябва да се споменава настъпление. На всички въпроси, включително и на западните издания, трябва да се отговори, че това са фалшификати, разпространявани от руската пропаганда.

Решението е взето на фона на провала на настъплението край Бахмут, което беше многократно шумно заявявано, но в крайна сметка ВСУ се провалиха, не успявайки да превземат Клещеевка.

Забраната вече е започнала да действа, Генералният щаб на въоръжените сили на Украйна официално обяви, че не е необходимо да се вярва на руски изявления за настъпление в южната посока, тъй като това са фалшификати, лансирани от руската пропаганда, а показаните снимки и кадрите на повредена техника, загинали бойци и пленници са стари и не отговарят на действителността.

"За да деморализират украинците и да въведат в заблуждение обществото, руските пропагандисти ще разпространяват невярна информация за контранастъпление, неговите направления и загубите на украинските войски. Дори и да няма контраофанзива.

- За целта са подготвени стари видеозаписи и снимки, които показват повредена техника, загинали и пленени", казва се в съобщението на отдела за стратегически комуникации на въоръжените сили на Украйна.

Същевременно, обаче, има голям брой ранени, които вече започнаха да бъдат доставяни в Киев.

 

 

 

Следете актуалните новини с БЛИЦ и в Telegram. Присъединете се в канала тук