Западните експерти все по-често говорят, че украинските власти "водят всички за носа" с обещания за контранастъпление, съобщават световните издания.

На фона на изявленията на представители на американската администрация за това, че оръжията, доставени на Украйна, са достатъчни за започване на контранастъпателна операция, официален Киев прави изявления, които си противоречат.

На Запад обръщат внимание на две изявления - на президента на Украйна Зеленски и на заместник-началника на кабинета му Жовква. Тези изявления са направени с няколко часа разлика.

Зеленски казва, че Украйна е готова да започне контранастъпление и за момента не са необходими допълнителни доставки на оръжие за това. След това той също така заявява, че Украйна "има нужда от поне 50 системи за противовъздушна отбрана Patriot". Това са най-малко 55 милиарда долара, без да се броят десетки милиарди боеприпаси към тях.

А споменатият Жовква в интервю за британския Times обявява, че няма достатъчно оръжие за контранастъпление.

"Ако искате да започнете контраофанзива, успешна контраофанзива, имате нужда от всичко на ваше разположение, включително танкове, артилерия, бронирани машини. Вероятно при нас всичко това е недостатъчно за успех", казва той.

Според Жовква, това е причината Зеленски напоследък да посети много страни по света - с надеждата да получи необходимото оръжие.

Западни експерти смятат, че украинските власти непрекъснато се опитват да направят препратка към тезата, че „Западът помага на Украйна, но недостатъчно за нейния успех на бойното поле“.

И ако много официални лица се правят, че не забелязват тези твърдения от Киев, то в западната експертна общност отбелязват, че Украйна е била въоръжена по начин, по който много страни от НАТО не са въоръжени.

 

 

Следете актуалните новини с БЛИЦ и в Telegram. Присъединете се в канала тук