Руските войски продължават настъплението си на фронтовата линия в района на Бахмут и Авдеевка.

Руските сили не спират да обстрелват украинските позиции и населени места по линията на съприкосновение и активно използват авиацията в Донецка област, съобщава Генералният щаб на въоръжените сили на Украйна във Facebook, цитиран от "УНИАН".

В същото време ситуацията край Волин и Полеск не се е променила значително и няма признаци за формиране на настъпателни групи на руската армия.

"С цел поддържане на готовността на войските за развръщане, срокът за проверка на бойната готовност на въоръжените сили на Република Беларус е удължен до 12 декември", добавят от Генералния щаб.

Съобщава се също, че руските войски са обстрелвали с минохвъргачки и стрелково оръжие четири населени места в Сумска област край Северск.

"В Слобожанското направление врагът продължава да държи войските си в пограничните райони на Белгородска област. Районите на Стрелечие, Красно, Мороховец, Бугруватка, Гатище, Бочковое, Малая Волчия, Чугуновка, Бологовка в Харковска област бяха подложени на вражески минометен и артилерийски обстрел", се казва в сводката.

В Купянското и Лиманското направление руската армия се отбранява. Там тя извършва обстрел от танкове, минохвъргачки и артилерия; използва оперативно-тактическа и армейска авиация.

"В направленията Бахмут и Авдеевка противникът се опитва да подобри тактическата ситуация, като провежда офанзиви. Общо 26 района на населени места бяха обстрелвани от целия спектър на артилерията", отбелязаха от Генералния щаб на Украйна.

Руските сили нанасят въздушни удари и в районите на Спорное, Верхнекаменское, Опитное, Водяное, Первомайское и Невелское.

"Край Новопавловск противникът се отбранява. Обстрелват се районите Богоявленка, Угледар и Золотая Нива в Донецка област. Въздушен удар бе нанесени близо до град Угледар", се казва в сводката.

В областите Запорожие и Херсон руските сили се отбраняват. Регистриран е артилерийски обстрел на повече от 30 селища в близост до линията на съприкосновение.

Руската изтребителна авиация е свалила във въздуха самолет Су-25 и изтребител МиГ-29 на ВСУ над територията на Донецката народна република.

Това е заявил генерал-лейтенант Игор Конашенков, официален говорител на руското Министерство на отбраната, цитиран от световните издания.

"Изтребителите на руските ВКС свалиха във въздуха Су-25 на украинските въздушни сили в района на селището Юриевка и украински МиГ-29 край Зверево, Донецка народна република", казва Конашенков.

Русия не е успяла да събере унифицирана номенклатура на ракетите за масиран удар срещу Украйна на 5 декември.

Това говори за много неща според Александър Коваленко, военен и политически наблюдател, съобщава "УНИАН".

"Руските сили използваха 38 крилати ракети Х-101/Х-555, 22 крилати ракети "Калибър", неочаквано 3 ракети Х-22, които по мои спомени не са използвани от около три месеца, 6 самолетни ракети X-59 и 1 антирадарна ракета X-31P.

- Прави впечатление разнообразната номенклатура на ракетите, посоки, места и средства за изстрелване. Освен това вторият по важност приоритет беше морският компонент, който не е бил наблюдаван от дълго време", казва експертът.

Според него Украйна ще преживее този удар, възстановяването на инфраструктурата ще отнеме повече време, но това са временни трудности.

"А ракетните рефлексии на руските окупационни войски, които не са събрали унифицирана номенклатура за този удар, говорят много", добавя Коваленко.

 

 

 

 

Следете актуалните новини с БЛИЦ и в Telegram. Присъединете се в канала тук