Американското разузнаване очаква намаляването на темпото на бойните действия в Украйна да продължи през следващите няколко месеца. Въпреки това тя не вижда доказателства, че волята за съпротива на украинците е отслабнала, съобщава Reuters.

Според директорката на националното разузнаване на САЩ Ейврил Хейнс украинските и руските военни ще се опитат да се превъоръжат и снабдят с нови запаси, за да се подготвят за контранастъпление след зимата.

"Всъщност сме доста скептични по отношение на това дали руснаците са готови да го направят. Мисля, че украинците са по-добре подготвени за този период", казва тя.

Запитана за последиците от руските атаки срещу електропреносната мрежа на Украйна и друга гражданска инфраструктура, Хейнс заявява, че целта на Москва е отчасти да подкопае волята за съпротива на украинците. Руската федерация обаче не е успяла да го постигне.

Според Хейнс, украинската икономика страда много.

"Икономиката на Украйна страда много сериозно. Това е разрушително и очевидно прекъсването на електропреносната мрежа също ще се отрази на това", казва тя.

Хейнс заявява също, че според нея руският президент Владимир Путин е изненадан, че неговите въоръжени сили не са се справили по-добре.

"Смятам, че той все повече осъзнава проблемите пред руската армия. Но все още не ни е ясно дали той има пълна представа за сложността на нещата на този етап", казва тя.

Според нея политическите цели на Путин в Украйна не са се променили. Възможно е обаче той да иска да отложи "украинския въпрос" за по-късен момент.

 

 

 

Следете актуалните новини с БЛИЦ и в Telegram. Присъединете се в канала тук