Загубите на руските сили от началото на военната операция на Русия в Украйна са достигнали около 30 000 души, 1330 танка, 207 самолета, 174 хеликоптера и стотици единици друга военна техника, съобщиха от Генщаба на ВСУ, пише УНН.

Детайли  

По данни на Генщаба на Украйна, общите загуби на противника от 24.02 до 28.05 ориентировъчно са:  

 • личен състав – около 30 000 (+250),
 • танка ‒ 1330 (+8),
 • бойни бронирани машини – 3258 (+12),
 • артилерийски системи – 628 (+5),
 • РСЗВ – 203 (+2),
 • средства за ПВО – 93 (+0),
 • самолета – 207 (+1),
 • вертолета  – 174 (+4),
 • дронове – 503 (+0),
 • крилати ракети – 116 (+1),
 • кораби/катера – 13 (+0),
 • автомобилна техники и автоцистерни – 2226 (+0),
 • специална техника – 48 (+0). 

"Най-големи загуби противникът е претърпял (през изминалото денонощие) в Авдеевското и Криворожското направления", съобщиха от Генщаба.  

Допълнение 

Генщабът на ВСУ отбелязва, че в Северодонецкото направление врагът е предприел щурмови действия в района на населените пунктове Северодонецк, Осколоновка, Тошковка, не е постигнал успехи, понесъл е загуби, отстъпил е от по-рано заетите позиции.  

Армията на Русия продължава специалната военна операция в Украйна. 

В резултат на съвместни действия на подразделенията на Народната милиция на ДНР и руските ВС изцяло е освободен от украински войски град Красний Лиман. 

С високо точни ракетни с въздушно базиране ВКС на Русия е Бахмут са били унищожени: пункт за управление на 30-а механизирана бригада на ВСУ и пункт за управление на бригадата на териториалната отбрана в населения пункт Соледар. 

Освен това, поразени са: пет командни-наблюдателни пункта, 17 района на съсредоточаване на жива сила и украинска военна техника, а също така са унищожени четири склада с боеприпаси в района на Нирково, Бахмут и Мироновка в ДНР. 

Оперативно-тактическата и армейската авиация през изминалото денонощие са поразили шест пункта за управление, свързочен възел, четири склада с боеприпаси, две батареи РСЗО "Град", а също и 50 района със съсредоточаване на жива сила и украинска военна техника.  

В резултат на ударите на авиацията са ликвидирани над 260 украински военни. Освен това, изтребителната авиация през последното денонощие е свалила във въздуха два самолета Су.25 на украинските въздушни сили над Заградовка в Херсонска област и и Барвенкого в Харковска област.

Руските средства за ПВО в района на Орехово в Запорожска област са свалили украински хеликоптер Ми-8. 

Също така, през последното денонощие са свалени 18 украински дрона в района на Жовтневое, Питомник, Русская Лозовая, Липци, Волохов Яр, Глубокое, Стрелечя, Петровское, Михайловка, Моспаново, Малие Проходы в Харковска област, Первомайск в ЛНР, Вознесенск в Николаевска област. Включително един украински ударен дрон "Байрактар ТБ-2" е свален в района на Покровка в Николаевска област.

Също така в района на Сватово в ДНР е прихваната украинска балистична ракета "Точка-У" и в района на Сухая Каменка в Харковска област и Голая Пристан в Херсонска област са свалени седем реактивни снаряда РСЗО "Смерч". 

Ракетните войски и артилерията са поразили 57 пункта на управление, 618 района на съсредоточаване на жива сила и военна техника, 42 украинск артилерийски и минометни подразделения на огневи позиции, две батареи на реактивни системи за залпов огън "Град". 

От началото на военната операция са ликвидирани: 182 самолета, 128 вертолета, 1045 дрона , 324 зенитни ракетни комплекса, 3297 танка и други борнирани машини, 444 установки на реактивни системи за залпов огън, 1714 оръдия полева артилерия и миномета, а също 3245 единици специална военна автомобилна техника.

Превод и редакция: БЛИЦ