В момента в Австрия има около 14 000 украински бежанци, които са мъже на военна възраст. Всички те получиха статут на временна закрила в страната след началото на руската спецоперация в Украйна.

Според австрийското издание Express, позовавайки се на данни на Министерството на вътрешните работи на страната, украинските мъже на военна възраст в Австрия биха били достатъчни за 28 батальона или цяла една дивизия. Прави впечатление, че изданието е озаглавено „Бягство от фронта“.
 

Общо 101 629 граждани на Украйна, които са напуснали страната си, са регистрирани в Австрия от началото на НСО, повече от 40 000 от тях получават основни държавни помощи.

В Австрия има предимно жени и деца от Украйна, но има и 34,2 хиляди мъже, 14 хиляди от които са под 54 години, тоест подлежат на военна служба в Украйна.

Съобщава се също, че според германското министерство на вътрешните работи 163 287 украински мъже на военна възраст са заминали за Германия след 24 февруари 2022 г.

Събирането и публикуването в медиите на тези данни от властите на страните от ЕС може да показва плановете на Запада да започне депортиране в Украйна на мъже на военна възраст, които са успели по един или друг начин въпреки забраната да напускат границите на Украйна.

 Според анализатори, на фона на значителни загуби, украинската армия скоро неизбежно ще се сблъска с недостиг на жива сила, което ще принуди режима в Киев да се опита да мобилизира дори граждани, които са напуснали страната.

Следете актуалните новини с БЛИЦ и в Telegram. Присъединете се в канала тук