Не рядко възпоменанието на жертвите от един конфликт се превръща в ябълка на раздора между наследниците на помирилите се врагове. Един такъв пример е заплануваният в Берлин мемориален център в памет на прокудените.
Защо той и по-точно личността на Ерика Щайнбах, председателка на Германския съюз на прокудените, предизвикаха проблем в германо-полските отношения? Йохен Фок за Дойче веле с подробностите:
Мемориалният център е по идея на Германския съюз на прокудените и по-точно на неговата председателка Ерика Щайнбах. В него членуват онези германци и техните наследници, които са живели в Чехия и Полша и са били принудени да напуснат тези държави след Втората световна война, обвинени в това, че са сътрудничели на нацистите. Става дума за милиони души.
До края на 80-те години фронтовете бяха ясни.
На изток и по-точно казано в Полша западногерманският съюз на прокудените беше наричан реваншистки и ревизионистки. Съюзът беше обвиняван и в това, че се опитва да изопачи историята, бъркайки причина със следствие: не някой друг, а Хитлеристка Германия започва и изгубва Втората световна война.
20 години по-късно Германия и Полша са партньори в НАТО и ЕС и нямат проблеми с общата си граница. Всички правителства на Федералната република подкрепят основния принцип, а именно, че Германия няма териториални претенции или пък претенции за обезщетения спрямо Полша. Само една частна инициатива в обкръжението на Съюза на прокудените продължава да иска обезщетения и връщане на земите, отнети след принудителното изселване от Полша през 1945 година.
През 2000 година се създаде германската фондация "Център срещу прокужданията", чиято цел е да създаде мемориал в Берлин, посветен на жертвите на принудителните изселвания през 20 век в Европа. През март миналата година германското правителство прие да се създаде възпоменателен документационен център, който да се занимава с проблема и да има постоянна експозиция. Германският канцлер Ангела Меркел подчерта:
"Този център ще напомня за ужасите на прокужданията, без да изоставя на заден план причините за бягствата и принудителните изселвания. В този център ще става дума предимно за помирение и то точно с нашите европейски съседи", заяви германският канцлер.
Проблемна кандидатура
В бъдещия мемориален център ще бъдат поканени научни работници не само от Германия, но и от Полша, Чехия и Унгария. В управителния му съвет ще влязат германски депутати, членове на правителството и представители на обществени организации, включително на Съюза на прокудените.
Проблем се оказа точно кандидатурата на неговата председателка, депутатката от ХДС Ерика Щайнбах. В Полша има голяма съпротива срещу нея заради това, че преди няколко години тя поиска членството на страната в ЕС да бъде обвързано с поне символични обезщетения за прокудените след 1945 година германци. Ето защо полският посланик в Германия Марек Правда заяви: "Председателката на Съюза на прокудените символизира онази традиция, която според нас не е положила особени усилия за постигане на помирение между народите ни", каза полският посланик в Германия.
След натиск от страна не само на Полша, но и на германски политици като например външния министър Франк-Валтер Щайнмайер Ерика Щайнбайх се отказа от кандидатурата си за участие в управителния съвет на мемориалния център. /БЛИЦ