Двайсетгодишен кандидат за убежище от Иракски Кюрдистан беше върнат в Германия снощи. Той избягал от Германия след убийството на 14-годишно германско момиче. Според полицията в Иракски Кюрдистан мъжът признал, че убил момичето, преди да бъде екстрадиран. Заподозреният получил отказ за убежище в Германия в края на 2016 г., но успял да предотврати депортирането си с помощта на правен съветник.

Мъжът трябва да се изправи пред магистрат днес в германския град Висбаден. Консерваторите на германската канцлерка Ангела Меркел призоваха за по-строги имиграционни правила и по-бързо депортиране на отхвърлени кандидати за убежище след общественото възмущение заради случая с 14-годишната Сузана Фелдман, за която се предполага, че е била убита и изнасилена от 20-годишния иракчанин Али Башар, посочва Ройтерс.

Според полицията Фелдман била намерена мъртва в сряда в гориста местност във Висбаден близо до бежански център, където живял заподозреният нападател. Башар беше екстрадиран от иракските власти, след като бил арестуван в петък от силите за сигурност в Иракски Кюрдистан. Той напуснал Германия заедно с роднини по-рано този месец

Федералният министър на вътрешните работи на Германия Хорст Зеехофер (ХСС) потвърди подготовката на широкообхватна реформа на политиката в областта на предоставяне на убежище, съобщава националният ежедневник "Die Frankfurter Allgemeine Zeitung", цитиран от Агенция "Фокус".  

"Все още нямаме правилен набор от правила за бъдещето. Затова в моя генерален план предлагам 63 мерки за реформа в политиката", обяви Зеехофер пред местните медии, като поясни, че официалното представяне на плана му ще се състои във вторник, 12 юни.

Същевременно последните социологически проучвания показаха, че мнозинството германци подкрепят предложението на Александер Добринд (ХСС) за отказ за предоставяне на убежище на границата, ако кандидатите за закрила идват от сигурни трети страни.