Войната в Украйна ще продължи най-малко до 2025 година - прогнозата е на военния експерт Густав Гресел от Европейския съвет по външни работи в Берлин. Той смята, че всяко обещание на западните съюзници на Киев трябва да бъде последвано от действия.

Войната в Украйна ще продължи при всички случаи поне до 2025 г. Ако Доналд Тръмп спечели президентските избори в САЩ през ноември 2024 г., от руска гледна точка той би могъл да предложи споразумение през януари 2025 г., така че пролетта на 2025 г. ще бъде най-ранният момент, в който войната може да бъде прекратена при условията на Русия.

От друга страна, ако Байдън спечели изборите, което в момента изглежда малко по-вероятно, войната вероятно ще продължи и след 2025 г. Това смята военния експерт Густав Гресел от Европейския съвет по външни работи в Берлин.

В интервю за втори канал на германската обществена телевизия той посочи, че Путин е подготвен за такъв сценарий - руският президент е изчислил, че в една дълга война на изтощение шансовете на Русия за победа са по-големи.

Тъй като Русия се е примирила с режима на санкции, в дългосрочен план тя ще произведе многократно повече системи за тежко въоръжение от Запада, посочва Гресел.

Запасите от оръжия на Запада се изчерпват по-бързо от тези на Русия, а година и половина след началото на войната няма сериозни усилия за активизиране на оръжейната промишленост, с изключение на артилерийските боеприпаси.

Ще трябва да се произведат повече танкове, бронетранспортьори, управляеми оръжия и ракети, за да може Украйна да се отбранява поне още няколко години и да не се налага всеки път да се обсъжда наново какво да ѝ се достави от запасите.

Изгубихме много време за безсмислени дебати, заявява още анализаторът. Путин, благодарение на социализацията си в КГБ, смята, че западните демокрации са слаби и разединени и ще загинат от собствените си противоречия. И няма сигнал от Вашингтон или от Берлин, който да го разколебае в това му убеждение, казва още Гресел.

Следете актуалните новини с БЛИЦ и в Telegram. Присъединете се в канала тук