Германският канцлер Олаф Шолц каза, че поддържането на комуникацията с руския президент Владимир Путин е от жизнено важно значение и в същото време напомни на Москва, че наложените от Запада санкции заради войната в Украйна няма да бъдат отменени, освен ако няма "справедлив мир", предаде ДПА, цитирана от БТА.

"Изключително важно е да се говори с Путин и аз ще продължа да правя това, както и ще продължи да го прави президентът на Франция", каза Шолц днес в ексклузивно интервю за ДПА. Коментарите на германския канцлер дойдоха часове след като той се завърна от посещение в Киев, на което беше заедно с френския президент Еманюел Макрон, италианския премиер Марио Драги и румънския президент Клаус Йоханис.

"Когато говоря с Путин, аз му казвам, например, същите неща, които ви казах на вас", заяви Шолц.

Той добави, че е важно да се разбере, че Русия не може да диктува условията на мира с Украйна. Шолц каза, че ще каже на Путин, че греши, ако наистина си мисли, че ще "открадне малко земя и после ще се надява, че времената ще се променят и всичко ще се върне по старо му".

"Трябва да изтеглите войските си и трябва да постигнете споразумение с Украйна, което да е приемливо и справедливо за народа на Украйна", обърна се Шолц директно към Кремъл.

Той отбеляза, че всички санкции, наложени срещу Русия от 2014 г., "са все още в сила". "Санкциите, които сега наложихме срещу Русия по време на (тази) война няма да бъдат премахнати, ако няма справедлив мир, тоест мир, който е добър за народа на Украйна, за парламента ѝ и е приет от президента на Украйна", заключи Шолц.