Ръководителят на въоръжените сили на Обединеното кралство каза, че Русия вече "стратегически е загубила" войната в Украйна и сега е "по-намалена сила", съобщават информационните агенции, цитирани от Днес Бг.

Адмирал сър Тони Радакин обясни, че Русия търпи тежки загуби, изчерпва войските и усъвършенстваните ракети, и никога няма да може да превземе цяла Украйна.

"Това е ужасна грешка на Русия. Русия никога няма да поеме контрола над Украйна", каза Тони Радакин пред PA Media в интервю, публикувано в петък.

Най-високопоставеният военен офицер в страната каза, че руският президент Владимир Путин е загубил 25% от сухопътната мощ на Русия само за "малки" печалби и тя ще се превърне в "по-намалена сила", докато укрепва НАТО.

"Русия вече загуби стратегически. НАТО е по-силно, Финландия и Швеция искат да се присъединят", каза той.

Радакин добавя, че макар Путин да може да постигне "тактически успехи" през следващите седмици, това е дошло за сметка на една четвърт от армейската мощ на страната му за "малки" печалби и е на изчерпване на войските и високотехнологичните ракети.

"Руската машина се смила и набира по няколко – два, три, пет – километра всеки ден", каза адмиралът. "Русия има уязвими места, защото й привършват хора, свършват й високотехнологични ракети. Президентът Путин използва около 25% от силата на армията си, за да спечели малка част от територия и 50 000 души загинали или ранени. Русия се проваля."

Твърденията на Радакин отразяват докладите на британското разузнаване, в последния от които се казва, че някои руски батальонни тактически групи (BTGs) – обикновено създадени от около 600 до 800 души – са успели да съберат само 30 войници.

Въпреки че Русия постига тактически успех в Донбас, тези неотдавнашни успехи идват със "значителна цена на ресурси" и чрез концентриране на сила и огън върху една част от цялостната кампания.

"Измерено спрямо първоначалния план на Русия, нито една от стратегическите цели не е постигната. За да постигне каквато и да е форма на успех на Русия, ще са необходими постоянни огромни инвестиции на работна сила и оборудване и вероятно ще отнеме значително повече време“, се казва в доклад.

На фона на привидно всеобща критика към почти четиримесечната кампания на Русия от запад, руският външен министър Сергей Лавров даде интервю за BBC.

"Не сме нахлули в Украйна", твърди той. "Обявихме специална военна операция, защото нямахме абсолютно никакъв друг начин да обясним на Запада, че привличането на Украйна в НАТО е престъпно действие."

В отговор на официален доклад на ООН, описващ с подробности предполагаеми военни престъпления срещу цивилни, извършени от руски сили в украинското село Яхидне, в Черниговска област, Лавров беше попитан дали това е "борба с нацистите".

"Много е жалко", каза Лавров, "но международни дипломати, включително Върховният комисар на ООН по правата на човека, генералният секретар на ООН и други представители на ООН, са подложени на натиск от Запада. И много често те се използват за разширяване на фалшивите новини, разпространявани от Запада."

"Русия не е чиста като сълза. Русия е това, което е. И не се срамуваме да покажем кои сме."

В четвъртък Кремъл предупреди за нови доставки на западни оръжия за Украйна, когато френският президент Еманюел Макрон, германският канцлер Олаф Шолц и италианският премиер Марио Драги посетиха Киев.

"Надявам се, че лидерите на тези три държави и президентът на Румъния няма да се съсредоточат само върху подкрепата на Украйна чрез по-нататъшно изпомпване на Украйна с оръжия", каза говорителят на Кремъл Дмитрий Песков, добавяйки, че това би било "абсолютно безполезно и ще причини допълнителни щети за страната".