Германският президент Франк-Валтер Щайнмайер настоява за процес срещу руския президент Владимир Путин и руския външен министър Сергей Лавров. Те трябва да бъдат изправени пред Международния наказателен съд в Хага, каза той в интервю за германското списание "Шпигел", предава Дойче Веле.

"Всички виновници трябва да понесат наказание"

По думите на Щайнмайер всички, които носят вина за престъпленията в Украйна, трябва да си понесат наказанието. Освен войниците и главнокомандващите вина имат и онези, които носят политическата отговорност, каза той.

От началото на войната в Украйна Щайнмайер е подложен на критика заради политиката си спрямо Русия от предишните години. В тази връзка преди дни той отбеляза, че е забелязал промяна у Путин.

Украинският посланик обвини президента на Германия в поддържане на тесни връзки с Русия

"Този Путин от 2011 няма нищо общо с Путин от 2022, когото преживяваме като "брутален подпалвач на войни", който се крие в своя бункер", заяви германският президент, напомняйки за речта на Путин пред германския Бундестаг през септември 2001. Тогавашната му изява е дала "надежда" за подобряване на отношенията.

"Това беше грешка"

През последните дни Щайнмайер многократно призна за грешки в своята предишна политика спрямо Русия и Путин, особено по времето докато заемаше поста външен министър на ФРГ.

"Ангажиментът ми за "Северен поток 2" беше категорична грешка. Ние се придържахме към мостове, в които Русия вече не вярваше и за които нашите партньори ни предупредиха", каза Щайнмайер в изявление на 4 април.