Германия няма да изпраща изтребители на Украйна. Това заяви министърът на отбраната на страната Борис Писториус, цитиран от "Ройтерс".

„Мисля, че за това и дума не може да става. Изтребителите са много по-сложни системи от бойните танкове, те имат напълно различен обхват и огнева мощ”, каза той в интервю за Süddeutsche Zeitung.

В сряда подобна позиция изрази и германският канцлер Олаф Шолц. Той увери, че Германия не възнамерява да изпраща изтребители на Киев, подчертавайки, че позицията на Берлин няма да се промени "нито сега, нито в бъдеще".

Пред Süddeutsche Zeitung Писториус определи като погрешно премахването на наборната военна служба грешка и добави, че Специалният фонд за отбрана на Германия в размер на 100 милиарда евро вече не е достатъчен, за да покрие нейните нужди.

По думите му, Берлин трябва да повиши и годишните си редовни разходи за отбрана от сегашното ниво от около 50 милиарда евро.

Освен това Германия трябва да попълни запасите си от военна техника, включително да замени 14-те танка "Леопард", които Берлин се съгласи да изпрати в Украйна, за да ѝ помогне да отблъсне руските сили.

 

 

 

Следете актуалните новини с БЛИЦ и в Telegram. Присъединете се в канала тук