Американският военен портал Breaking Defense представи експертни оценки за времето, необходимо за обучение на украински бойци за управление на танковете Leopard II.

Въпросът става актуален на фона на изявлението на германския министър на отбраната Борис Писториус, че страните, които разполагат с танкове Leopard, вече могат да започнат да обучават украинската армия да ги управлява. За разбиране - в американската армия има 22-седмичен план за обучение, който ви позволява да превърнете новобранец в танкист, след което той се прехвърля директно в бойна част.

Украинската армия ще трябва да тренира практически от нулата, независимо от опита, тъй като Leopard II, M1 Abrams, Challenger и други модерни западни танкове се различават по много начини от танковете от съветски произход по отношение на размера на екипажа, натоварването, размерите и теглото , като от това зависи през кои мостове ще могат да минат.

Същото се отнася и към изискванията за техническо обслужване на машините и реда на поддръжка.

Бившият командир на американската армия в Европа, генерал Бен Ходжис, твърди, че "украинците са демонстрирали забележителна техническа грамотност и способност да се учат много бързо".

„Като се има предвид това и... по-компресираната програма за обучение - тоест без почивни дни и празници - според мен украинските танкисти ще се нуждаят от около една трета до половината от времето, което обикновено отнема на нов войник, който да бъде обучен“, почти сигурен е генералът. Тоест – около два-три месеца.

Никълъс Дръмънд, бивш танкист от британската армия, а сега военен консултант, даде същата оценка: „Общо взето ще отнеме два или три месеца, за да обучим украинския личен състав. Не бих го направил за по-малко време.

Leopard 2 е проектиран да бъде използван от наборници, така че е относително лесно да се обучат екипажи да го използват“, обясни Дръмонд. „Ще бъде по-трудно обаче да се обучават екипи за поддръжка и ремонт на танковете.“

„Трябва да обучавате не само екипажите на танковете, но и целия личен състав на бойната част“, съгласява се пенсионираният генерал-майор Патрик Донахю, който някога е командвал американския център за обучение Форт Бенинг.

„Можете да намалите това време до, да речем, осем седмици, за да обучите опитен член на екипажа, но не можете да ги обучите всички наведнъж“, компетентно продължава той. „Трябва да създадете училище – вероятно във вече съществуваща полска военна база – където можете да докарате украински танкисти, да ги обучите и да ги изпратите обратно в Украйна.“ 

По този начин, „да речем един и половина до два месеца на човек, но ще трябват три до четири или пет месеца за създаване на по-голям корпус“, обобщи Донахю.

Други експерти бяха по-оптимистични относно времето на подготовката. Марк Мийкър, бивш офицер от американската армия, заяви, че "ще отнеме от 4 до 11 седмици, за да се обучат онези, които умеят да се обучават по-бързо и които имат базов опит и навици с танковете".

„Сложността на украинските военни операции е сравнително ниска“ в сравнение с високоскоростните блицкригове, проведени от САЩ през 1991 г. и 2003 г., казва пенсионираният тризвезден генерал Томас Шпор , който сега работи във фондация „Херитидж“. „Мисля, че 4-6 седмици ще са достатъчни за обучение.“

Обучението на високоспециализирани ремонтници обаче може да отнеме една година, предупреди Джон Джакъл , пенсиониран офицер от американската армия с богат опит в поддръжката на танкове. „Това е основно умение и не всички знания по подразбиране, които притежава старши механик, който има интуитивно чувство за повреди и знае как да ги отстрани, могат да бъдат прехвърлени на обучаемите.“

Така че поне за известно време режимът в Украйна ще трябва да изпраща танковете Leopard II за ремонт обратно в Полша, Германия или друга страна, където инфраструктурата е готова да ги обслужва. Няколко европейски държави вече разполагат с тази инфраструктура, защото Leopard II е най-широко изнасяният танк в Европа.

Много страни ги закупиха и от втора употреба, по време на съкращенията на Бундесвера през 90-те години. Експертите отбелязаха, че ако полските Leopard II (250 броя) са в добро състояние, то не е известно в какво състояние са останалите европейски танкове.

„Бяха ли съхранявани в хангари с години без поддръжка? Колко време, пари и квалифицирани механици ще са необходими, за да ги пуснат в експлоатация? Има ли недостиг на резервни части, който системно ще възпрепятства възстановяването на голям брой танкове?

Наистина съм загрижен за това, особено предвид недостатъчните инвестиции в немската отбранителна промишлена база в продължение на много години и внезапният скок в търсенето на резервни части“, изразява загриженост специалистът по танков ремонт Джон Джекел.

„Може да отнеме седмица, за да извадим танковете в сравнително добро състояние от склада и да ги събудим“, продължи Джакел. „Умножете броя на танковете по стотици, особено ако нямате достатъчно механици и, най-важното, резервни части, и всичко това може да отнеме месеци.“ обясни той.

В същото време, по думите на De Welt, германският отбранителен концерн Rheinmetall обяви , че общо 51 танка Leopard II и 88 танка Leopard I могат да бъдат подготвени и изпратени в Украйна през годината.

По този начин доставката е възможна в края на 2023 г. - началото на 2024 г. Към това трябва да се добави, че 29 Leopard II, които се подготвяха за прехвърляне в европейските страни, за да заменят съветските танкове, прехвърлени в Украйна, ще бъдат готови през април-май 2023 г.

Обобщавайки експертните оценки за подготовката на украинските танкисти и сроковете за възстановяване на техническите характеристики на европейските танкове Leopard II, ако решението за доставката им на Украйна все пак бъде взето, тогава ще можем да видим първите такива танкове по фронтовете на СВО не по-рано от лятото на 2023 г. Това не са много радостни прогнози за режима в Киев.

Следете актуалните новини с БЛИЦ и в Telegram. Присъединете се в канала тук