Сега настъпва критичен момент за НАТО - отношението към НАТО в самата Турция ще зависи от вида помощ, която Алиансът предоставя на Турция. Украйна може да получи ситуационен съюзник в лицето на Турция, коментира украинското издание Главриед.

За втори път тази година се появяват някои мисли за началото на трета световна война и отново всичко е свързано с Близкия изток. За първи път говориха за това, когато САЩ унищожиха командира на Корпуса на стражите на Ислямската революция генерал Сюлеймани в Багдад и, както виждаме, тогава не избухна световна война.

Бих искал да вярвам, че и този път това няма да се случи. Човек може да говори за световна война, ако световните сили участват в нея. И тук можем да говорим за глобален конфликт, само ако става дума за конфронтацията между Русия и НАТО, пише "Поглед инфо".

Засега това не се е случило, но изглежда, че Русия иска точно това - да дискредитира НАТО в очите на гражданите на страни членки на НАТО и другите страни, които биха искали да се присъединят към Алианса, да покаже, че НАТО няма да помогне. Руската пропаганда ще работи в тази посока в следващите дни.

Призивът на Турция за помощ към НАТО е естествен, но е малко вероятно Алиансът да се бори за Турция в Сирия. Разбира се, отделни страни членки на НАТО, като САЩ, могат да подкрепят турската армия, но това няма да бъде наречено операция под егидата на НАТО.

Съществува Пети член от Вашингтонския договор, според който атака срещу една страна-членка на една организация е еквивалентна на атака срещу цялата организация.


Но има Шести член, който се появи точно след като Турция се присъедини към НАТО - две алинеи, които обясняват какво точно означава атака срещу страна-членка на НАТО. Тоест нападение се счита за агресия срещу нейна територия или въоръжените сили, които са законно разположени извън тяхната държава.

Най-вероятно в този случай Алиансът ще тълкува атаката срещу Турция именно като не влизаща в член шести, тъй като турските войски са на сирийска територия по собствена воля и за това страните членки не могат да носят отговорност.

Ролята на Украйна в сирийския конфликт е минимална. Преориентацията на Русия към конфликта в Сирия, от една страна, е от полза за Украйна, защото има надежда, че ще стане по-тиха в Донбас, а от друга, това отваря възможности за Киев на международната арена.

И Крим може да се превърне в обща украинско-турска тема, защото тогава ще има място за дипломатически маневри, когато конфликтът на Русия и Турция привлече вниманието на целия свят. Тогава отново ще можем да се опитаме да върнем темата за Крим в дневния ред.

Сега Турция не обявява война на Русия, а на Башар Асад и неговата армия. И ако се стигне до пряк сблъсък между турската и руските военни в Сирия, тогава Турция ще се укрепи в статуса си на наш ситуационен съюзник, особено в Черноморския регион.

Освен това, ако в руско-турския конфликт се стигне до решение на турското правителство да блокира Босфора и Дарданелите за руския флот, това също ще ни е полезно, защото ще бъде някаква форма на натиск върху Русия в Черно море.

Превод: В. Сергеев