Преди предстоящите президентски избори Александър Лукашенко обяви, че в Беларус са заловени 33 души от Русия, които уж заедно с местната опозиция са щели да извършат терористична атака. Както отбелязва политологът Тадеуш Гизан в интервю за Libération, изглежда, че Русия е била изненадана от това изявление и Лукашенко няма да избегне последствията.

Президентските избори предстоят в Беларус и Минск обяви, че е заловил 33 души от Русия, които заедно с местната опозиция са щели да извършат терористична атака, за да дестабилизират положението в страната. Както обаче политологът Тадеуш Гизан обясни в интервю за Libération, версията, предложена от белоруските власти, е пълна с абсурди и противоречия.

Според него цялата история е инсценирана от Минск. Вероятно е обаче те да не са се разбирали с Русия за това. В този случай има поводи за притеснения, защото сега Лукашенко няма да може да избегне последствията за своите действия.

Самият Лукашенко се страхува от опозицията. Според политолога сега тя е по-силна в Беларус от всякога. Освен това самият Лукашенко започна да допуска грешки. Сред тях експертът назовава данъка върху тунеядците, който предизвика масови протести през 2017 година. Сега се оказва, че Лукашенко изобщо е предизвикал самата Русия.

Политологът отбелязва, че в Беларус всеки път, когато има криза в обществото, КГБ хваща някой „терорист“ и показва процеса по телевизията. Но веднага щом кризата приключва, са освобождавани. През 2017 г. белоруските власти заявиха, че бойци са дошли от територията на Украйна, но по-късно заявиха, че това е грешка. Според експерта така ще стане и този път.

Но сега отношенията между Минск и Москва се промениха. Путин и Лукашенко никога не са имали пълно разбиране, но последният постоянно е успявал да балансира между Русия и Запада. Но пространството за маневриране на Минск постепенно се стеснява и през 2019 г. Москва поиска тя да се обедини в една държава в замяна на дългосрочна финансова помощ.

Самият Лукашенко веднага след анексирането на Крим към Русия се опита да играе ролята на независим посредник в преговорите и след това започна да изнудва Запада: ако той не го подкрепи, тогава Русия ще дойде в Беларус. И днес идеята да се обвинява Русия в опит да се намеси в хода на изборите в Беларус се вписва в тази стратегия. Както предупреждава експертът обаче, това е опасна игра за Лукашенко.

Русия не започна веднага да реагира на тези изявления и според събеседника на Libération в началото изглеждаше, че Русия е или действително замесена в тази история, или действа едновременно с Беларус.

Обаче сега, когато последва реакцията и Русия временно затвори границата, става ясно, че Москва е била изненадана. И въпреки това политологът смята, че дори и да се случи революция в Беларус, Русия едва ли ще се намеси в ситуацията. Въпреки че признава, че навремето никой не може да предвиди и присъединяването на Крим.