Командването на украинските въоръжени сили обмисля евентуалното изтегляне на украинските войски от Бахмут, като взема предвид общата ситуация.

Градът продължава да бъде едно от основните направления на руските атаки. Сергей Чревати, представител на източната групировка на украинските въоръжени сили, разказва за ситуацията в една от най-горещите точки на източния фронт, информира украинското издание "Фокус".

Говорителят на ВСУ съобщава, че боевете се водят в района на Бахмут в близост до селищата Спорное, Красная гора, Парасковиевка, Бахмут и Клещеевка. По време на боевете руските сили имат загуби от 277 убити и 258 ранени.

"Бахмут продължава да бъде една от основните зони за атака на противника. Там той нанесе 197 удара по нашите позиции с ракетна артилерия. Имаше 42 военни сблъсъка", казва Чревати.

Според него поради сложната ситуация украинското военно командване следи внимателно ситуацията и има различни варианти за действие в зависимост от стъпките, предприети от противника.

Чревати дава за пример и отбраната на Лисичанск, където ВСУ дълго време унищожават големи сили на противника, поради което бързото им настъпление е спряно и след известно време украинските части провеждат контранастъпление към Лиман, освобождавайки Харковска област.

"Оттеглянето не може да се случи просто така. Командването има различни варианти и наблюдава врага. На всяко негово действие имаме противодействие", казва Черевати.

Говорителят на ВСУ подчертава също така, че пътят към Бахмут от запад не е блокиран, което позволява на украинските войници да бъде доставяно всичко, от което се нуждаят - оборудване, боеприпаси, храна и така нататък.

 

Следете актуалните новини с БЛИЦ и в Telegram. Присъединете се в канала тук