Срещата в Брюксел между външния министър Йоргос Катругалос и турския му колега Мевлют Чавушоглу се състоя при позитивна атмосфера, според дипломатически източници, предава базираният в САЩ портал Greek Reporter, цитиран от "Фокус".

Според същите източници, цитирани от Атинската информационна агенция, разговорите между двамата външни министри бяха съществени и насочени към изграждането на атмосфера на доверие. По-рано двамата мъже бяха натоварени със създаването на конкретни „мерки за изграждане на доверие”, които ще поставят основите за бъдещ диалог между двете страни. Двамата дипломати помогнаха и за подготовката на следващата двустранна среща, която ще се проведе в Анталия на 21 март. Двамата министри не направиха изявления след срещата.

По-рано гръцкият външен министър Катругалос заяви: „Първата цел е да се намали напрежението и това до голяма степен е постигнато; проведена е среща между министрите на отбраната, на ниво щабове се провеждат преговори за насърчаване на мерки за изграждане на доверие“. Катругалос заяви, че напредъкът по кипърския въпрос „не зависи от нас“. По-скоро, каза той, зависи от другата страна, „показвайки, че възнамерява да изпълни задълженията, които произтичат от резолюциите на ООН“. Атина представи позициите си в Кранс-Монтана, добави министърът, като посочи, че кипърският въпрос не е двустранен, а международен въпрос, засягащ спазването на международното право.